Bacillus anthracis

0
230

bacillus-anthracisBacillus anthracis aeroban nepokretan štapić sa kapsulom i ovalnom sporom.Uglavnom se javlja sporadično.Spore antraksa se mogu naći u preradjevinama bolesne stoke, izvor infekcije je obolela životinja.Infekcija može nastati direktnim kontaktom sa životinjom, radnici, preradjivači stočnih proizvoda ili ingestijom termički nedovoljno obradjenog mesa, mleka, kože, vune.
Antraks je akutna infektivna oboljenja iz grupe zoonoze, javlja se u dva oblika: spoljašnji i unutrašnji antraks.
Spoljašnji ili kožni antraks lokalizacija je na otkivenim delovima tela može nastati zbog povrede kože.Javlja se makula-promena na koži koji prelazi u papulu zatim u vezikulu ispunjen tečnošću.U sredini vezikule nastaje nekroza i stvara se krusta.Taj stadijum traje oko tri nedelje i nakon otpada kruste ostaje ožiljak, često sa defektom.Osim kožnih promena javlja se temperatura, bolovi u mišićima, uvećana limfna žlezda.
Postoji i tzv. maligni edem javlja se na sluzokožama, očnom kapku stvara se pihtijasti otok ili mehurići koji  pucaju i nastaje nekroza.
Unutrašnji antraks značajan je crevni antraks koji može da nastaje zbog nedovoljne termičke obradjene hrane, javlja se povraćanje krvavog sadržaja, krvave stolice i kolapsa.
Plućni antraks nastaje zbog inhalacije spora koji jako liči na gripu.Nastaje umor, malakslost, temperatura, suvi kašalj, otežano disanje, pad krvnog pritiska.
Najteži oblik je antraksna sepsa, koji ostavlja trag na mnogim organima.

Mikrobiološka dijagnoza:
Izolacija uzročnika antraksnog bacila u direktnom razmazu sputumu, stolici, krvi, likvoru.

Lečenje:
Daje se simptomatska terapija, korekcija acidobaznog statusa, davanje kardiotonika, održavanje prolaznosti vazdušnih puteva i aplikacija benzilpenicilina.

POSTAVI ODGOVOR