Campylobacter

0
550

campylobacterCampylobacter je sitan, pokretan bacil koji se nasloni uz zid creva, razara i proizvodi toksin koji izaziva bolest.Ostljiv na toplotu, uništava ga pasterizacija, zatim dezinfekcija kao hlorisanje.Domaće životinje su izvori zaraze.Infekcija dospeva u spoljašnju sredinu preko urina ili fekalije obolele životinje.Prenos infekcije je moguće fekalno-oralnim ili alimentarnim putem.Značaj u infekciji ima kontaminirano mleko, meso ili „ruke“.

Patološki značaj:
Kampilobakterioza je akutno infektivno oboljenje, odlikuje se enterokolitičnim i toksoinfektivnim putem.Postoji više oblika:
*Gastrointestinalni oblik sa naglim početkom visoke temperature, groznice, glavobolje, malaksalosti, bolovi u mišićima, bolovi u stomaku, proliv, povraćanje.Stolice su vodenaste sa primesama krvi, sluzi, gnoja.Broj stolica se kreće od 10-20 na dan.
*Septični oblik uglavnom se javlja kod dece.Zapaža se zapaljenje moždanih opni, peritonitis.
*Subklinički oblik sa kliničkim manifestacijama uz prisustva bakterija u stolici.
*Prolongirani oblik se manifestuje sa pojavama proliva i zatvora, talasastim temperaturama, pojavom konjuktivitisa, faringitisa.

Mikrobiološka dijagnostika:
Potvrdjuje se izolacijom uzročnika iz uzetog materijala: krv, gnoj, sekret, žuč, likvor.

Lečenje:
Etiološka  terapija sa antibioticima, makrolidima, tetraciklinima, aminoglikozidima.Nadoknada tečnosti i elektrolita zatim pridržavanje dijetetskog režima ishrane.

POSTAVI ODGOVOR