Bordetella pertussis

0
269

bordetella-pertussisBordetella pertussis je bacil sa više toksina sa osobinama adherencije, smanjenje cilijarne aktivnosti, nekroze epitela, povećanja limfocitoze, leukocitoze i hemoglutinacije,Tipična kapljična infekcija preko sluzokože respiratornog trakta.Oboljevaju odojčad i mala deca od 1-5 godina uzrasta.
Bordetella pertussis prouzrokuje velki kašalj (pertussis)  akutnu infektivnu kontagioznu bolest sa napadima kašlja i zacenjivanja.Inkubacija je od 7-14 dana sa tri stadijuma.
-Kataralni stadijum počinje sa upornim neproduktivnim kašljem bez temperature zatim intenzivni napadi noću oko nedelju dana.
-Stadijum zacenjivanja kašalj je suv, neproduktivan sa zacenjivanjem.Kašalj je češći noću, započinje dubokim udahom iza koga sledi isprekidan izdah.Nastaje refleksni spazam larinksa i glotisa pa se čuje piskav huk po narodu je to magareći kašalj.Nekad sledi i povraćanje sa iskašljenom lepljivom sluzi.Lice crveno, oči krvave, suzne, isplažen jezik-facijes pertussica.Taj stadijum traje 2-3 nedelje.
-Stadijum rekonvalescencije nema zacenjivanja ni povraćanja, bolesnik se oporavlja, apetit se poboljšava.

Mikrobiološka dijagnostika:
Koristi se nazofaringealni bris, aspirat iz bronha.

Lečenje:
Primenjuje se antibiotska terapija oko dve nedelje sa simptomatskom terapijom  zatim kortikoidi, Phenobarbiton, Salbutamol.Po potrebi radi se veštačka ventilacija ili intubacija.

Prevencija:
Važnu ulogu igra obavezna imunizacija daju se Di Te Per vakcina u tri doze sa razmakom od mesec dana.Nakon godinu dana vrši se revakcinacija.

POSTAVI ODGOVOR