Chlamydia trachomatis

0
355

Chlamydia-trachomatisChlamydiae spada u Gram negativne bakterije kojim nedostaje sposobnost sintetisanja ATP, GTP- visoko-energetskih jedinjenja koji su neophodni za metabolizam.Ne raspolažu oksidativnim enzimima, pomoću kojih bi se potencijalna energija pretvorila u metaboličku.
Ove energetske komponente hlamidije dobijaju od ćelije domaćina i ograničene su na intracelularnu egzistenciju.Chlamydia trachomatis se prenosi sekualnim putem.

Patološki značaj:
Prouzrokuje urogenitalnu infekciju, koji se prenosi seksualnim putem.Kod ženskog pola prouzrokuje cervicitis, a kod muškog pola negonoroični uretritis.Inkubacija traje od 1-3 nedelje sa simptomima.Kod osobe muškog pola nakon infekcije javlja se sekrecija serozne, sluzave žućkaste boje iz uretre i gnojni iscedak, pečenje pri mokrenju i bol pri seksualnom odnosu.Kod osobe ženskog pola se javlja vaginalno krvarenje izmedju menstruacije i nakon polnog odnosa.Ukoliko se ne leči kod osobe ženskog pola može nastati kao komplikacija salpingitis, bolesti male karlice, neprohodnost jajovoda uz povećan rizik od vanmaterične trudnoće.Kod gravidnih žena infekcija hlamidijom može dovesti do prevremenog porodjaja a kod novorodjenčeta  od inficirane majke može nastati konjuktivitis ili neonatalna pneumonija.Kod muške osobe kao komplikacija je upala semenih kanalića-epididimitis.

Mikrobiološka dijagnostika:
Za izolaciju hlamidije se koriste: razni brisevi oka, uretre, cerviksa, bris jajovoda, gnojni sadržaj, krv, limfa.Za dokazivanja prisustva koristi se metoda direktne imunoflorescencije, PCR, serološki testovi.

Lečenje:
Kod oba partnera mora se sprovoditi istovremeno lečenje.Primenjuju se lekovi Doksiciklinom 100mg. 2X dnevno bar 7 dana.Kod graviditeta daje se Eritromicin.Dok terapija traje potrebna je seksualna apstinencija zbog reinfekcije.Po završetku lečenja nakon tri nedelje radi se provera testova.Praksa pokazuje na rezistentnost lekova na razne antibiotike zato je nekad terapiju treba produžiti i do 6 meseci dok se sasvim  sanira infekcija.

POSTAVI ODGOVOR