Francisella tularensis

0
226

Francisella-tularensisFrancisella tularensis je mali nepokretan, asporogen Gram negativan, aerob kokobacil.Otporan je na ledu 2-3 nedelje zatim temperatura od 58 C stepeni  ga uništava.Oboljevaju divlje životinje glodari (veverice, miševi, pacovi, zečevi), lako se infekcija prenese na domaće životinje ( ovce, mačke, psi, živina).Infekcija nastaje kod čoveka direktnim kontaktom sa obolelom životinjom putem kontaminirane hrane, vode, inhalacije prašine.
Patološki značaj:

Francisella tularensis uzrokuje tularemiju, akutno infektivno oboljenje sa visokom temperaturom na mestu ulaska uzročnika nastaju zapaljenjske promene sa limfadenitisom.Inkubacija je od 3-6 dana kada nastane groznica, jeza, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.
Spoljašni oblici:
-Ulceroglandularni oblik nastaje posle kontakta sa obolelom životinjom ili ubodom krpelja.Stvara se papula bez bola, ne svrbi zatim nekrotizira i evoluira u vidu ulkusa uvećavaju se regionalne limfne žlezde, koje vremenom razmekšavaju ili perforiraju kroz kožu.Bolesnik je iscrpljen sa slabim apetitom.
-Glandularni oblik nastaje sa otokom i uplom pojedinih limfnih žlezda, zahvaćene su pazušne, vratne, preponske žlezde.


-Tonziloglandularni-anginozni oblik nastaje ingestijom zaražene hrane, primarni efekt je na tonzilama sa jedne ili obostrane sa bolovima i otokom vratnih limfnih žlezda.
-Okuloglandularni oblik posle inokulacije oka zbog prljavih ruku može da se javi konjuktivitis.Kapci su otečeni, slepljeni, krvavi bolni i otečeni regionalne limfne žlezde.
Unutrašnji oblici:
Plućni oblik nastaje inhalacijom zagadjenog vazduha ili širenjem infekcije limfnim putem.Daje sliku atipičnog zapaljenja pluća koji može biti komplikacijama u vidu apscesa, gangrene, kaverne sa visokom temperaturom, neproduktivnim kašljem i lošem opšem stanju. Mikrobiološka dijagnostika:
Postavlja se serodijagnoza tularemije nakon druge nedelje reakcijom aglutinacije.Javljaju se visoki titrovi kasnije se rade kožne probe sa tularinom utvrdjuje se preosetljivost.
Lečenje:

Primenjuju se tetraciklini, Hloranfenikol i hinoloni ali je lek izbora Streptomicin oko 10 dana.

 

POSTAVI ODGOVOR