Mycobacterium leprae

0
240

mycobacterium-lepraeMycobacterium leprae pripada rodu Mycobacterima kojima je ćelijski zid bogat sa lipidima i raspolažu sa acidoalkoholorezistencijom.Intracelularni parazit koji izaziva hronična granulomatoznih lezija.Infekcija se prenosi direktnim i indirektni kontaktom.Postoje razni faktori koji doprinose oboljenju loša ishrana, higijena, razni zarazni sekreti (urin, krv, majčino mleko, ispljuvak, vaginalni sekret).
Patološki značaj:
Nosi još naziv lepra ili guba, hronično infektivno oboljenje u područjima vlažnim i toplim klimom.Inkubacija dugo traje čak do više godina.Zajednička karakteristika je promene na koži i sluzokoži.Postoji više oblika:
-Lepra lepromatosa (tip L) je najteži oblik sa prisustvom nodoznih (čvorastih) ili pločastih infiltrata u simetičnom rasporedu.Lokalizovani su na području glave, lucu, nosu, ušnim školjkama.Dolazi do oštećenja kose, dlake i noktiju, zatim hronični atrofični rinitis praćen otežanim disanjem, destrukcijom nosa nakon iščezavanje  promena ostaju ožiljci.Zahvaćene su limfne žlezde zatim neurološke promene koje su praćene paralizom.U početku terapije mogu se javiti tzv. „lepra reakcije“, u vidu pogoršanja simptoma sa visokom temperaturom što može biti fatalno.
-Lepra tuberculoides (tip T) tu se bolest slabije razvija prognoza je bolja.Kliničke se vide eritemi ili eritemoskvamozni infiltrati u asimetričnom rasporedu.Koža može biti hipo  ili hiperpigmentisana.Visceralnih promena nema takodje ni sluzokoža zatim dlake i nokti nisu zahvaćeni.


-Lepra inderterminata (tip I) je nestabilan oblik, bilo koji tip se može razviti lepromatozan ili tuberkuloidni.Na bilo kom delu tela se nalaze istovremeno hipo i hiperpigmentirane plaže u nesimetričnom rasporedu.Grub gubitak sezibiliteta sa polineuritisom.Prisutne su traumatske ulceracije.
Mikrobiološka dijagnostika:
Dok su bolesnici bakteriološki pozitivni potrebna je izolacija.Lepromin test pokazuje imunološki status obolelih što ima veliki značaj za prognozu.
Lečenje:
Terapija je vrlo kompleksna najčešće se daje Dapson u dozi od 50-100 mg. dnevno oko tri godine.Daju se još tuberulostatici, Rifampicin i Clofosamin.
Prognoza:
Zavisi od evolutivnog toka bolesti.Prognoza je loša kod lepromatozne lepre.Najbolji rezultati se postižu kod tuberkuloidnog oblika.

 

POSTAVI ODGOVOR