Staphylococcus aureus

0
371

staphylococcus-aureusStaphylococcus aureus je okrugla bakterija  (zlatni stafilokok), nepokretan, ne stvara spore, skupljaju se u grozdovima.Brzo stvaraju otpornost prema svim antibioticima.Uglavnom se infekcija prenosi kapljičnim putem, dodirom, prljavih ruku preko prehrambenih proizvoda.
Patološki značaj:
Tipični oblici su lokalne infekcije na koži kao impetigo, celulitis, furunkul, karbunkul ili infekcije dojke nakon porodjaja, opekotine, infekcije hirurških rana.Iz svakog lokalnog žarišta infekcija se može širiti po celom organizmu limfnim ili krvnim putem.Pri širenju infekcije često nastaje endokarditis ili osteomijelitis dugih kostiju a moguća je kao komplikacija upala pluća kod operisanih bolesnika.
Stafilokokna pneumonija:
Često nastaje direktnim inhalacijom uzročnika, ili kao posledica akutne virusne respiratorne bolesti kod male dece.Počinje sa visokom temperaturom, jezom, produktivan kašalj sa purulentnom-hemoragičnom ekspektoracijom, otežano disanje, cijanoza.
Stafilokokna infekcija kože:
Veoma su brojne počev od pemfigusa novorodjenčeta, impetigo, furunkul, flegmona, apsces itd.Najteži oblik je maligna stafilokokcija lica perakutna septikemija sa lokalizacijom na gornjoj usni ili nosu (furunkul ili folikulitis).Vidi se otok lice crvene boje koji liči na erizipel na polovinu lica.Otečena je i očna duplja i unapred potisnut.Progrediranjem infekcije nastaju meningealni znaci sa paralizom pokretača očnih jabučica i generalizovana sepsa.


Impetigo:
Nakon infekcije na koži javlja se gnojni mehur koji se puca, nastaje erozija i pojava kruste.Kod buloznog tipa mehurići nisu sitni, prolazi više vremena dok se ne probiju.Promene mogu nastati na bilo kom delu tela prolaze bez zaostajanja ožiljaka sa dobrom prognozom.
Furunkul:
Može da se javi na bilo kom delu tela, izuzev dlanova i tabana.Nastanku furunkuloze pogoduju razne mikrotraume, maceracije, atopijski dermatitis, pedikuloza, skabies.Manifestuje sa nodusom čvrste konzistencije, koža crvena, glatka, sjajna, topla i bolna.Infiltrat može da se resorbuje, ali češće dolazi do razmekšavanja i fluktuacije, formira se nekrotični čep.Pod pritiskom može da se istisne i napravi se drenaža.
Mikrobiološka dijagnostika:
Za izolovanje uzročnika koristi se bris grla, sputum, krv, bris kože.Dijagnoza se postavlja na osnovu mikroskopskih i biohemijskih analiza.
Lečenje:
Primenjuju se visoke doze Penicilina G, ili cefalosporini treće generacije  kod kožnih infekcija lečenje se sprovodi opšte i lokalno.U početku bolesti inficiranu površinu treba zagrevati-dijatermija da bi se brže došlo do demarkacije.Nakon perforacije dezinfikovati ranu i previjati.
U slučaju apscesa vrši se incizija i drenaža.

 

POSTAVI ODGOVOR