Neisseria gonorrhoeae

0
239

neisseria-gonorrhoeaeNeisseria gonorrhoeae je diplokok, nalazi se uvek u parovima, pod mikrskopom podseća se na zrno kafe.Infekcija nastaje polnim putem, redje indirektno preko predmeta (sundjer, peškir, odeća).Širenju infekcije pogoduju razni faktori: fizička napetost, instrumentalni zahvat,  alkoholizam, promiskuitet.
Patološki značaj:
Neisseria gonorrhoeae izaziva gonoreju (triper, kapavac)-polnu bolest.
Gonoreja kod žena:
Zbog čestih sekrecija druge etiologije slabije se prepoznaje ispoljava se kao:
*Urethritis gonorrhoica sa svrabom i pečenjem, učestalo mokrenje i oskudnim sekretom.
*Cervicitis gonorrhoica-iz cervikalnog kanala (vrat materice), cedi se gnojna sekrecija.Sluzokoža cerviksa je crvena otečena i erozivna.


Gonoreja kod muškaraca:
*Urethritis gonorrhoica anterior acuta infekcija zahvata prednji deo uretre.Pri mokrenju nastaje svrab, bol, peckanje i isticanje gnojnog sekreta.Može biti povećana telesna temperatura i upaljeni regionalni limfni čvorovi.
*Urethritis gonorrhoica acuta totalis, nastaju isti simptomi kao što je prethodni opisan uretritis sa pojavom hematurije i bol u predelu perineuma (medjice).
*Urethritis gonorrhoica chronica-simtomi su slabije izraženi, sekret ostaje javlja se kao „jutarnja kap“, to je posledica neizlečenih oblika.
Ekstra genitalna gonoreja:
*Conjuctivitis gonorrhoica nastaje zbog prljavih ruke.Može da se vidi kod novorodjenčadi zbog infekcije nakon porodjaja.Vidi se crvenilo konjuktiva, otok očnih kapaka koji su slepljeni sa sekrecijom.Kao komplikacije moguće su zamućenost rožnjače, kornealne ulceracije do slepila.
Mikrobiološka dijagnostika:
Nakon mikroskopskog nalaza uzročnika iz sekreta postavlja se dijagnoza.Bakterija može da se identifikuje imunoflorescencijom ili koaglutinacijom.
Lečenje:
Lek izbora je Penicilin. Kod alergičnih osoba na Penicilin daju se tetraciklini, cefalosporini, sulfonamidi, Eritromicin u velikim dozama.Istovremeno se vrši i lečenje partnera.

POSTAVI ODGOVOR