Azoospermija

0
902

azoospermiaAzoospermija po definiciji označava potpuni nedostatak spermatozoida u spermi.Za postavljanje tačne dijagnoze potrebno je uraditi analizu bar 3-4 uzoraka sperme.Ukoliko ni u jednom uzorku nema spermatozoida, treba uraditi druge parametre za tačno dijagnostikovanje.
Dalje se odredjuje spermogram, hormonski status i hromozomske analize.Može biti da su testisi smanjeni po objektivnom izgledu, tada se radi o hipogonadizmu, koji može biti primarni i sekundarni.
Primarni hipogonadizam je primarno oštećenje testisa, dok je sekundarni oblik označava hormonski poremećaj.Primarno oštećenje se vidi kod kriptorhizma (nespušteni testisi) zatim kod „Sertoli cell only“ sindroma.Primarni hipogonadizam postoji  kod hromozomskih aberacija najučestaliji je Klinefelterov sindrom (47XXY).
Kod sekundarnog oblika hipogonadizma manifestuje se azoospermija, ali  tu je smanjena funkcija testisa zbog promene na nivou hipotalamusa ili hipofize.Nedostatak izlučivanja u nedovoljnoj meri se smatra kao kongenitalni poremećaj ili kao posledica neadekvatne stimulacije hipofize i testisa, ne dolazi do uspostavljanja  spermatogeneze.Bez obzira na vremenski period kada je došlo do oštećenja testisi mogu biti i normalne ili mekane konzistencije, ali su uvek smanjeni.Poseban oblik azoospermije tzv. opstruktivna forma, gde je spermatogeneza očuvana kao i hormonski status, ali zbog postojanja prepreke, nedostatka izvodnih kanala ne dolazi do izlučivanja spermatozoida sa spermom.Lečenje se vrši punkcijom ili hirurškom intervencijom ejakulata.


Broj spermatozoida u mililitru normalno se nalazi oko 60 miliona.Ispod ove granice se govori o sledećim terminima:
*Od  60-120 miliona u ml naziva se normospermija.
*Od 20-60 miliona u ml je hipospermija
*Manje od 20 miliona u ml je oligospermija
*Sperma bez spermatozoida je azoospermija.
Azoospermija može biti sekretorna i ekskretorna.
Kod sekretorne azoospermije testisi ne proizvode spermatozoide uzroci mogu biti sledeći:
-Genetska mutacija-nenormalan kariotip
-Hormonski deficit
-Radioterapija, hemioterapija ( zbog malignih bolesti)
-Upala testisa-orhitis,  povećana temperatura skrotalne kese
-Obostrani kriptorhidizam (testisi nisu spušteni u skrotum)
-Torzija testisa
Bitno je odredjivanje tipa sekretorne azoospermije, koji zavisi od nivoa FSH (folikulostimulirajući hormon) koji se sastoji od tri nivoa azoospermija sa visokim, normalnim i niskim FSH.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, spermatograma, mikroskopskim ispitivanjem, hormonskim pregledom, biopsijom testisa.
Lečenje:
Terapija je moguća u slučaju nedostatka FSH, zatim oporavak nakon hemioterapije.Kod genetske aberacije prognoza je loša.
Kod ekskretorne azoospermije produkcija spermatozoida je moguća, ali zbog prepreke u semevodima spermatozoidi ne dospevaju u ejakulat zbog neke prepreke ili kongenitalno nije došlo do spajanja odvodnih kanala sperme.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, spermatograma, ultrazvuka, radiološkom ili hirurškom eksploracijom.Terapija je uvek hirurška sa srednjom prognozom.
Uticaj na smanjenje broja spermatozoida
Do smanjenja pokretljivosti i broja spermatozoida može da utiče učestalo konzumiranje alkohola, droge, nikotina, jonizujuće zračenje, rad u hemijskoj industriji.
Lekovi u lečenju kancerogenih oboljenja kao Cimetidin zatim hormoni kao Estrogen, Testosteron.Ishrana isto ima uticaja u stvaranju spermatozoida suviše korišćenje veštačkih zasladjivača, gazirana pića.

 

POSTAVI ODGOVOR