Hipospadija

0
590

hypospadiasHipospadija je urodjena anomalija polnog uda sa kojom dete dolazi na svet.Nastaje usled greške tokom embrionalnog razvoja izmedju 8 i 20-e nedelje trudnoće.Naime radi se o spoljašnjem otvoru mokraćne cevi koji se ne nalazi na vrhu penisa.Izvod mokraćne cevi uretre se nalazi na neuobičajnom mestu.Kod lakših oblika otvor mokraćne cevi se nalazi blizu ispod vrha polnog uda. Kod najtežih oblika postoji zakrivljenost penisa prema napred i otvorom mokraćne cevi u korenu penisa ili u predelu mošnica.Uzrok nastanka može biti: spajanja dva mokraćna nabora u embrionalnom periodu.Bolest se recesivno nasledjuje s preskakanjem generacija.
Prema mestu otvora mokraćne cevi deli se na:
-Prednja ili anteriorna hipospadija koji se još deli na podgrupe:
*Kada je otvor na donjoj površini glavića penisa
*Kada se otvor nalazi u brazdi izmedju glavića i tela penisa
*Kada je otvor u prednjoj donjoj trećini penisa
-Srednja hipospadija-otvor mokraćne cevi je u srednjoj trećini penisa
-Posteriorna (zadnja) hipospadija koji se deli na podgrupe:
*Otvor je na zadnjoj trećini penisa-posteriorna penilna
*Otvor pri bazi penisa-penoskrotalna
*Otvor mokraćne cevi nalazi se u skrotumu-skrotalna
*Otvor se nalazi na medjici-perinealna


Simptomatologija:
Uglavnom se nalazi nepravilan prepucijum, kožica koja prekriva glavić penisa, bez frenuluma.Otvor mokraćne cevi se nalazi na vrhu penisa, glavić može imati oblik ploče, a penis može biti savijen, često se nalazi veoma mali.Osim ovog premećaja mogu da se jave razne abnormalnosti kao dvostruki bubreg na jednoj strani (ren duplex) ili bubrežna ektopija-poremećena lokalizacija.Skrotum je nepotpuno oblikovan-kriptorhizam (nespušteni testisi).
Svaka hipospadija je oblik muškog pseudo-hermafroditizma.
Dijagnoza:
Postavlja se objektivnim pregledom novorodjenog deteta.Nakon rodjenja deteta važan je detaljan pregled urinarnog trakta zatim ultrazvučni pregled zbog čestih udruženih anomalija (ren duplex, renalna ektopija).
Lečenje:
Ovaj problem treba rešavati u doba odojčeta već od šest meseci do 18 meseci života.Najblaži oblici ne zahtevaju operativno lečenje, treba gledati estetsku stranu.Operativno lečenje-hirurškim putem podrazumeva ureteroplastiku-formiranje otvora uretre na vrhu glansa penisa.Po potrebi se radi i glansoplastika tj. formiranje normalnog oblika glavića koji ima oblik ploče.
Hormonska terapija se primenjuje kod malog penisa po nalogu urologa.
Komplikacije su moguće kao otok, krvarenje, hematom, uretralna stenoza ili fistula.

 

POSTAVI ODGOVOR