Zapaljenje testisa virusom zaušaka

0
235

zapaljenje-testisa-virusom-zausakaZa vreme puberteta nakon infekcije zaušaka (mumps) kod dečaka, redje odraslih lokalizacija nastaje u testisima od početka bolesti 3-10 dana.Uzrok infekcije je virus Mumps. Izvor infekcije može biti preko sekreta ždrela, nosa koji se širi kapljičnim infekcijom ili direktnim kontaktom obolele osobe.

Simptomatologija:
Nagli porast temperature, bol u testisu, vidi se uvećanje, koža skrotuma je hiperemična i edematozna sa izraženom opštom infektivnom sindromom koji traje oko nedelju dana, zatim se simptomi stišavaju, nekad se vidi za 2-3 dana otok i drugog testisa.Žlezde nisu u potpunosti oštećeni, sterilitet je redak slučaj, pošto preostali acinusi preuzimaju funkciju.Često se čuje za impotenciju ali je to psihološke etiologije.

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike, seroloških ispitivanja.Na virusnu infekciju ukazuje se i krvna slika.Vrši se izolacija virusa.

Lečenje:
Sprovodi se simptomatska terapija: analgetici, antipiretici, kortikosteroidi, vitamini.Mirovanje u krevetu, lokalni oblog, podizanje testisa.

POSTAVI ODGOVOR