Adiposis dolorosa

0
229
Adiposis_dolorosaUzrok nastanka je neoznat.

Klinička slika

Početak bolesti je neprimetan. Do tada zdrava žena primećuje izrasline (u vidu gromuljica) po telu. Mogu se javiti po celom telu osim po glavi i vratu.Promene prati bol i opšta malaksalost. Do početka bolesti bolesnica je uglavnom neznatno gojazna, ali onda za kratko vreme nastaje velika gojaznost. Bol se pojačava sa povećanjem masnog tkiva. Intenzitet bola može varirati od nelagodnosti pri palpaciji, do bolova u vidu paljenja, probadanja, a često se opisuje kao da sve boli, celokupno masno tkivo boli. Bol se pojačava pri zagrevanju kože, prilikom tuširanja i prilikom nošenja uske odeće.
Po lokalizaciji i širenju bola, mogu se razlikovati tri tipa:
Tip I – jukstaartikularni tip sa bolnim naslagama masnog tkiva u kolenu ili na kuku.
Tip II – generalizovani tip, sa difuznim bolom
Tip III – nodularni tip, sa intenzivnim bolom oko lipoma
Ostali simptomi i znaci: trnjenje prstiju praćeno modrilom i otežanim pokretima, (najverovaznije zbog kompresije medijalnog nerva), sklonost ka stvaranju modrica i hronična malaksalost, jutarnja ukočenost, glavobolje, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, depresija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih nalaza (pregled krvi, hormonalni status).

Lečenje

Od medikamentozne terapije se koriste kortikosteroidi (prednison), anestetici (lidokain), analgetici, interferon alfa, za ublažavanje bolova. Za redukcije telesne težine i masnog tkiva izvode se liposukcija i ekscizija pojedinih lipoma

POSTAVI ODGOVOR