ADHD Sindrom

0
420

ADHD SindromADHD Sindrom znači (Attention Deficit and Hyperaktivity Disorder) kod dece i odraslih.U dečijem uzrastu je najizraženiji od 6-12 godine starosti više kod muške dece.Nastaje zbog sledećih faktora:
-genetska predispozicija
-komplikacije za vreme trudnoća  preležane infekcije, Rh inkontabilija, neki lekovi.
-komplikacije prilikom porodjaja (hipoksija, povreda novorodjenčeta).
-alkoholizam, psihička bolest roditelja.
-bolesti deteta  (encefalitis, meningitis, srčana oboljenja).
Simptomatologija:
Dete je u stalnom pokretu, uznemireno bučno igra, upada u reč onom ko govori, ne završava zadatke izražajno, znatiželjno, ne sluša govor.
Dijagnoza:
ADHD Sindrom postavlja se ukoliko dete pokazuje  više od šest simptoma, poremećaja pažnje, hiperaktivnost u trajanju više od 6 meseci.Prikupljanje informacije  sa više mesta kod kuće, iz vrtića, škole.Postoji tri oblika ADHD Sindroma:
1.kombinovani je najčešći oblik, nedostatak pažnje, hiperaktivnost, impulsivnost.
2.hiperaktivno impulsivni tip obuhvata hiperaktivnost i impulsivnost ali može da zadrži pažnju na odredjenim aktivnostima.
3.nepažljivi oblik ta deca su slabo aktivna, ne ometaju drugu decu i često simptomi ostaju neprimećeni.
Lečenje:
Savetuje se psihoterapija individualna, porodična, sportske aktivnosti i učenje socijalnih veština.Lečenje medikamentima se uvode kada su simptomi jako izražajni i druga terapija ne daje nikakve rezultate.
Kod deteta sa ADHD Sindromom treba ponuditi raznovrne aktivnosti tokom kojih će sagoreti višak enegije u skladu sa interesovanje deteta van kuće su pokazale kao najbolje.
Evo nekoliko saveta:
vožnja bicikla, šetnja u prirodi, plivanje, gluma, sviranje na instrumentu u orkestru, pevanje u horu (da nauči funkcionisanje u timu), timski sportovi probudiće timski duh i naučiće da poštuje pravila igre.

POSTAVI ODGOVOR