Hemoroidi-Šuljevi

0
225

Krvni sudovi oko anusa  (čmara) i donjeg dela rektuma, kada su otečeni i prošireni imaju naziv hemoroidi. To je sličnost kao proširenje vena na nogama.Uzrok je naprezanje pri defekacije, hronični zatvor, starenje, nasledstvo, analne infekcije, trudnoća, dugotrajno sedenje.Hemoroidi mogu biti unutrašnji i spoljašnji.
Unutrašnji šuljevi nastaju od početka analnog kanala, a spoljašnji šuljevi na analnom otvoru.Pojava šuljeva je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca.Kod žena koje imaju hemoroide povezano je sa trudnoćom.Za vreme trudnoće pritisak ploda na tu regiju i hormonalne promene povećava hemoroidalnih krvnih sudova.
Klinička slika:Vidi se na početku ili na kraju defekacije, svetlocrveno krvarenje, bolno ili bezbolno, krv se nalazi na stolici i nije pomešan.Ne ugrožava život bolesnika i nije u opasnosti.
Unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i uglavnom su bolni.Kod spoljašnjeg hemoroida pored bola javlja se i svrab.
Dijagnoza se postavlja na osnovu rektalnog pregleda.U predlu anusa krvni sudovi su otečeni.Potrebno je uraditi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom) tražeći patologiju.
Radi bolje vizualizacije potrebno je uraditi:anaskopiju (pregled instrumentom za unutrašnjosti anusa) i proktoskopiju (celog rektuma).
Lečenje: primena hemoroidalne kreme i čepići smanjuju otok i bol.Topla kupka, regulisanje ishrane, veće količine tečnosti, ishrana bogata vlaknima.
Kao odlučujuća terapija je laserska koagulacija hemoroida.Kao posledica produženog krvarenja može da se javi anemija zbog nedostatka gvoždja.Zato je prevencija od ogromnog značaja, više vlaknaste hrane voća i povrća, unošenje tečnosti 10-12 čaša dnevno, time je olakšano pražnjenje creva i pogoduje nastanku mekše stolice.

POSTAVI ODGOVOR