Melanom

0
328

melanomPrvi korak u otkrivanju melanoma je obraćanje pažnje na mladeže, koji su česte, pigmentirane lezije kože koje mogu biti ravne ili uzdignute. Postoje dvije vrste madeža, obični i atipični (medicinski naziv za atipične madeže je displastični nevusi). Deset do petnaest posto bijelaca ima atipične mladeže.
Melanom, svi oblici:
* lezija ili izraslina na koži
* obično izdignuta papula (bubuljica) ili makula (mrlja)
* promjena boje mladeža (smeđa, crna, crvena ili plavkasta)
* nekoliko različitih boja na jednoj leziji
* nepravilni rubovi, često asimetrično
* promjena izgleda pigmentirane lezije na koži tijekom vremena
* krvarenje iz izrasline na koži 
Benigni madeži su obično mali, simetrični i u samo jednoj nijansi smeđe boje i imaju oštre rubove. Maligni melanomi su obično veći i imaju dvije ili više boja (obično smeđa i crna) kao i nepravilne rubove. Treba se obratiti liječniku ako osoba ima bilo koji od znakova koji mogu upozoravati na melanom: promjena veličine, oblika ili boje madeža; curenje ili krvarenje iz mladeža; ili mladež koji svrbi, tvrd je, kvrgav, otečen ili bolan na dodir. Melanom se također može pojaviti na koži kao novi madež. Kod muškaraca se melanom najčešće pojavljuje na trupu (na površini tijela između ramena i kukova) ili na glavi ili vratu; kod žena se melanom najčešće pojavljuje na rukama i nogama.
Mladeži se tijekom života mijenjaju uslijed utjecaja hormona, okoline i nepoznatih faktora. Poneki nestaju, a neki se povećavaju. Potrebno je provoditi samo kontrolu madeža. Pri tome se možemo služiti pravilom ABCD koje predstavlja:
* A (asymmetry) asimetriju, jedna polovica madeža ne odgovara drugoj
* B (border) rub je nepravilan, neoštro ograničen
* C (colour) boja je izrazito crna ili siva
* D (diameter) promjer madeža je veći od pola centimetra
Sve sumnjive madeže treba prekontrolirati kod dermatologa, jer jedino pravovremeno otkrivanje može ukloniti melanom.

POSTAVI ODGOVOR