Trihofitija

0
239

trihofitijaTrihofitija je kožno oboljenje prouzrokovano gljivicom trichophyton.Ove gljivice žive kao saprofiti na površini kože mnogih osoba.Povišena spoljna temperatura, tesna odeća i obuća, loše zdravstveno stanje povećava patogenost.Infekcija trihofitonom ostavlja posledice kao što je opadanje kose, na malim površinama, kože glave na kojima kosa postaje kratka i ima loš izgled.Zatim cirkularni herpes se često pogrešno dijagnostikovan ima oblik luka, oivičene zaokružene i vezikularni tip na licu, nogama, trbuhu, genitalijama.Karakteristični su ojedi medju prstima nogu, čitave ploče gljivičnog karaktera, gde se patogena uloga gljivica meša se sa patogenim dejstvom stafilokoka, i nastaju promene u vidu crvenkastih polja različitog oblika.
Tim površinskim ozledama izazvanim direktnim gljivicama pridružuju se erupcije čvorića na nogama to su tzv. trihofitarni čvorovi sa ozledama koji se poljavljuju na izvesnom rastojanju od primarnog mesta infekcije.Sekundarne erupcije  „trihofitide“ vidjaju se na telu u obliku papula ili na rukama kao ekcem sa deskvamacijom.
Dijagnoza: mikotičnih oboljenja naročito trihofitske prirode može se postaviti samo kliničkim pregledom, bris kože, histološki pregled ima značajnu ulogu.
Lečenje: se sprovodi fungicidnim antibioticima, sa mikostatičnim lekovima.Pored lekova koji  se uzima per os, potrebno je i lokalna primena kremova istih grupa.Za povećanje otpornosti organizma daje se  vitaminska terapija.

POSTAVI ODGOVOR