Kleine-Levin sindrom

0
360

Kleine-Levin sindromKleine-Levin sindrom je vrlo retka bolest opisuje se kao patološka pospanost u vidu napada, s kombinacijom gladi i živčanog poremećaja.
Etiologija bolesti govori o genetskoj predispoziciji, akutne lezije talamusa i hipotalamusa (mozga), redje stečenih oblika.U akutnoj fazi bolesnik može spavati i do 20 sati, zatim spreman jesti hranu u neograničenim količinama.
Simptomatologija:
Počinje sa naglim epizodama prekomernog spavanja (sve do 20 sati sna dnevno) uz puno spavanja pridružuju još sledeći simptomi: razdražljivost, agresivnost, dezorijentisanost, halucinacije, prekomerni unos hrane, depresivnost kao posledica a ne uzrok.Izmedju epizoda bolesnik se sasvim normalno oseća, i ne seća se dogadjajima u toku napada.
Dijagnoza:
Postavljanje dijagnoze zadatak je neurologa prepoznati tipičnu bolest sa kliničkim simptomima.Treba pratiti psiho-emocionalno stanje, uraditi skeniranje-tomografije mozga i otkriti ciklički poremećaj spavanja.
Lečenje:
Savetuje se farmakoterapija-stimulans tablete, uključujući amfetamin, metilfenidat, modofinil za lečenje pospanosti.Zbog poremećaja raspoloženja daje se litijum, karbamazepin.Često se ova bolest posle dužeg perioda za par godina nestaje.

POSTAVI ODGOVOR