Nasilne videoigrice smanjuju samokontrolu

0
272

Nasilne videoigrice smanjuju samokontroluNasilne videoigrice mijenjaju cerebralnu aktivnost izazivajući pretjeranu emotivnu uzbuđenost i loše djeluju na samokontrolu. Osim toga smanjuju i koncentraciju i racionalne i funkcionalne sposobnosti što kod mladih može ostaviti duboki i dugotrajan trag. Rečeno je to na godišnjem mitingu Radiological Society of North America.
Djelovanje virtualnog nasilja očituje se u povećanju aktivnosti u moždanom centru za emocije (amigdala), a time i na funkcionalni i izvršni dio. Videoigrice su samo u SAD-u prošle godine donijele prihod od 10 milijardi dolara, a u posljednje su vrijeme predmet koji sve više zabrinjava kako psihologe tako i roditelje. Neurolozi su poželjeli vidjeti imaju li određene igrice utjecaja na tinejdžerski mozak pa su proveli istraživanje na 44 tinejdžera podijeljenih u dvije grupe.
Jedna je grupa igrala nasilne, a druga zabavne i uzbudljive ali nenasilne igrice. Ispitanicima su mjerene koncentracija, samokontrola i kognitivne performanse. Rezultati su pokazali da je kod grupe koja je igrala nasilne videoigrice bio u većem stupnju aktiviran centar za emocije, a u manjem centri koji upravljaju koncentracijom, sposobnošću samokontrole i razmišljanja. Studija sugerira da nasilje u nekim videoigricama ima i takav, produljeni, efekt koji i nakon igranja ima utjecja na ponašanje madih.

POSTAVI ODGOVOR