Hiperpigmentacija

0
360

HiperpigmentacijaHiperpigmentacija je dermatološko stanje koji može nastati kod svih tipova kože ali uglavnom kod osobe tamnije puti.Svaka povreda, inflamacija može izazvati promenu kože-pigmentaciju.Boja kože zavisi od četiri vrste pigmenta: karotenoidnom (žuti), melanina (braun) u koži, oksihemoglobinom (crveni), i redukovani hemoglobin (plavi).
U epidermisu se nalaze melanociti koje proizvode pigment melanin.Gustina melanocita je različita sa raznim delovima tela.Hiperpigmentacija zavisi od sinteze melanina.Ako u epidermisu povećan broj melanocita povećava se i sinteza  melanina i naziva se melanocitna hipermelanoza npr. lentigo.Ako postoji povećanje sinteze melanina bez povećanja u broju melanocita primera radi melazma.
Hiperpigmentacija kože može biti posledica povećanog sadržaja melanina u epidrmu, dermu ili mešovita.Po lokalizaciji deli se na: generalizovane i cirkumskriptne (jasno ograničene).Hiperpigmentacija može da se javi u obliku pegica, melazme (usled hormonskih poremećaja).Lentigo se javlja kod starije populacije to su staračke fleke, postinflamatorne  hiperpigmentacije.
Na tržištu nalaze se prirodne i sintetske aktivne supstance za posvetljivanje kože.Neki pripadaju čak grupi lekova.Time se bavi kozmetologija.
Uzroci hiperpigmentacije mogu biti: unutrašnji i spoljašnji faktori, preterano izlaganju suncu, naslednost, hormonalni poremećaju, ožiljci, pojedini lekovi, trudnoća, zdravstveni problemi, dezodoransi, kozmetički preparati.
Za lečenje pojačane pigmetacije bavi se dermatolog.Možemo zaključiti da pigmetacija ne predstavlja zdravstveni problem već estetski.Ponekad su na vidljivim mestima lice, vrat, rukama, nogama i teško ih sakriti.Lečenje zavisi od uzroka, izbegavanje koristiti solarijum i izlaganju suncu.Koristiti zaštitni faktor kremu SPF 30, SPF 50 za odrasle a za decu SPF 15.
Lekovi za hiperpigmentaciju su:hidrokinon, vitamin A, retin, laseri, puderi, korektori, piling, mikrodermoabrazija.

POSTAVI ODGOVOR