Hemangiom na jetri

0
194

Hemangiom na jetriU nekim literaturama se nalazi kao hepatični hemangiom ili kavernozni.Sastoji se od spleta krvnih sudova koji su benigni (dobroćudni), tumori jetre.U većini slučajeva otkriju se tokom ispitivanja zbog nekog drugog oboljenja ultrazvučnom pregledom.
Simptomatologija:
Uglavnom ne daje nikakve simptome, retko ali je moguće osećaj sitosti usled male količine hrane, bol, peckanje u desnom delu trbuha, povraćanje i mučnina.Hemangiom jetre je jedna abnormalna skupina krvnih sudova širine menje od 4 cm, ali može biti i mnogo veći.Faktori rizika su: starosno doba, češće se dijagnostifikuje kod osobe izmedju 30-50 godine života.Trudnoća igra ulogu zbog hormona estrogena čiji nivo raste u trudnoći.Pol-žene su više izložene ovoj dijagnozi.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu UZ pregleda, CT skeniranje, NMR.
Lečenje:
Ukoliko ne izaziva nikakve simptome lečenje nije potrebno.Treba ići na periodične kontrole.Lečenje uveliko zavisi od mesta na kome je lokalizovan i njegove veličine i opšteg stanja osobe.
U načinu lečenja spadaju:
*operacija kojom se uklanja hemangiom jetre (odstranjuje se)
*operacija kojom se uklanja deo jetre sa hemangiomom
*procedure koje zaustavljaju dotok krvi do hemangioma bez priliva krvi hemangiom može da se smanji ili da prestane da raste.
*transplantacija jetre u slučaju da postoji veliki hemangiom i daje razne simptome za predlog je zamenjena jetra donora.

POSTAVI ODGOVOR