Šta znači akustični neurom?

0
133

Šta znači akustični neurom?Akustični neurom je nekancerozna izraslina, koji može da se pojavi na osmom kranijalnom nervu.Povezuje unutrašnje uho sa mozgom.Postoji od dva različita dela.Jedan deo je uključen u prenos zvuka, dok drugi deo šalje informacije o ravnoteži od unutrašnjeg uha do mozga.
Akustični neurom nosi još jedan naziv, kao vestibularni švan ili neurolemom.Ovaj neurom ne napada mozak ali rastom može utiskavati.Ako tumor naraste većim, pritiska okolne nerve koji kontrolišu lice, izraze i osećanja.Rani simptomi se i ne primećuju prepisuju se degenerativnim promenama uz starenje.Prvi ozbiljan simptom je postepen gubitak sluha na jednom uhu, često se primećuje osećaj punoće u uhu ili zvonjenje-tinitus.
Ozbiljni simptomi za brigu su:vertigo (vrtoglavica), problemi sa ravnotežom, promene u čulu ukusu, promuklost, teškoće sa gutanjem, utrnulost lica ili peckanje, česte glavobolje, konfuzija, nestabilnost.
Postoji dva oblika akustičnog neuroma: sporadični oblik i drugi povezan sa sindromom pod nazivom neurofibromatozis tipa2 (NF2), koji je nasledni poremećaj, karakteriše rast nekanceroznih tumora u nervnom sistemu.Akustični neuromi su česti  tipovi ovih tumora.
Lečenje:
Može biti samo posmatranje, operacija ili radioterapija.
Pod posmatranjem se prati rast i lečenje je neophodno.Prati se tumor pomoću NMR i po potrebi se predlaže terapija.
Pod operacijom uklanja se deo i ceo tumor.Postoje tri glavna hirurška metoda za uklanjanje zvučnog neuroma.
*Translabirintni-pravi se rez iza uha i uklanja se kost i deo srednjeg uha.To se radi kada je veličina tumora veći od 3 cm, loša strana ove tehnike je trajni gubitak sluha.
*Retrosigmoidni-pod okcipitalni vrši se otvaranjem lobanje kod potiljka.To je dobra tehnika i nudi mogućnost očuvanja sluha.
*Uklanjanje malog komada kostiju iznad ušnog kanala, koji predstavlja uski prolaz od mozga do srednjeg i unutrašnjeg uha.Time se sačuva sluh pacijenta.
Danas već postoji nova tehnika pod imenom totalna endoskopska resekcija-uklanja se akustični neurom, koristeći malu kameru ubačenu kroz otvor na lobanju.Ta tehnika se vrši samo u velikim specijalizovanim centrima.Nekoliko reči o radioterapiji koji se isto preporučuje za akustični neurom.Vrši se zračanje na tumor, a da se pritom ne oštećuju okolna tkiva.Zračenjem se uništava rast ćelije tumora, ali ne može u potpunosti ukloniti.

POSTAVI ODGOVOR