Bolest zvana amiloidoza

0
196

Bolest zvana amiloidozaAmiloidoza je naziv za nakupljanje i taloženje amiloida u ćelijama organizmu koji prouzrokuje njihovo oboljenje.Amiloid je protein koji usled mutacije zbog grešaka dolazi do nakupljanja u čitavom organizmu ili samo u lokalnim tkivima.Postoji tri oblika:
primarna amiloidoza: amiloid se nakuplja i ne raspada se u raznim organima (srce, slezina, jezik, jetra, krvni sudovi, bubrezi, CNS).
sekundarna amiloidoza: udružena sa raznim bolestima reumatoidni artritis, osteomijelitis, tuberkuloza.
treći oblik je amiloidoza sa genetskom predispozicijom-familijarna forma.
Klinička slika:
Gubitak telesne težine, otoci na rukama i nogama, otežano disanje, gastrointestinalne tegobe ( proliv-zatvor), zamor, makroglosija (uvećan jezik), znaci srčane, bubrežne insuficijencije, bolovi u zglobovima, promene na koži česta pojava hematoma ili petehije, trenje u ekstremitetima, sindrom karpalnog tunela, periferna polineuropatija, jutarnja ukočenost.
Dijagnoza:
Radi se biopsija zahvaćenog organa, histopatološki pregled.Primarna forma se postavlja ako se nalazi plazmocitna infiltracija u koštanoj srži ili u komponentu seruma.
Lečenje:
Primenjuje se citostatična terapija, sa kombinacijom kortikosteroidnim.Kod sekundarne forme vrši se lečenje tog zahvaćenog organa.

POSTAVI ODGOVOR