Promene na noktima

0
83

promene na noktimaSvaka osoba sama treba da kontroliše svoje nokte zbog opšteg stanja organizma.Suva koža i ispucani nokti nisu jedini razlozi zašto treba obratiti pažnju na šake.Nokti mogu biti pokazatelj opšteg stanja organizma.Jedan od najlakših načina, da se ustanovi koliko kiseonika dospeva u krvotok jeste-provera nokte na rukama i nogama ili na usnama.Dobra cirkulacija označava ružičastu boju, ali plava boja ukazuje da organizmu nedostaje kiseonik jer krv ne cirkuliše normalno kroz telo.Ovo stanje naziva se cijanoza.Upozorava na bolesti pluća ili srca.Zato lekari pre operacije uvek zahtevaju od žene, da skinu lak sa nokte, da bi tokom zahvata mogli da proveravaju koncentraciju kiseonika u krvotoku.
Bledi nokti:pokazuju svetlu podlogu ili tkiva ispod nokta.Promene mogu ukazati na anemiju ili manjak crvenih krvnih zrnaca, zato treba uraditi analizu krvi.
Bele linije na noktima:horizontalne bele linije preko cele širine nokta mogu ukazati na manjak proteina, bolesti bubrega ili promene na jetri.
Žuti zadebljani nokti:zadebljanje na noktima uglavnom se javlja na nožnim prstima, praćeni su žutilom.To je karakteristično za gljivično oboljenje.Treba potrežiti savet lekara.
Krhki, tanki i odvojeni nokti:mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcijuma zatim nepravilan rad štitne žlezde, koja je zadužena za regulaciju metabolizma, energije i rasta.To može da se proveri testovima iz krvi (T3,T4, TSH test).

POSTAVI ODGOVOR