Suvoća usta-hiposalivacija

0
49

Suvoća usta-hiposalivacijaSuvoća usta-hiposalivacija označava smanjeno lučenje pljuvačke koji iznosi manje od 0,2 ml. u 5 minuta.To nije bolest već je simptom odredjenih bolesti i stanja organizma.Suvoća usta (kserostomija, hiposalivacija, asiajloreja) je nenormalno smanjenje količine pljuvačke.
Simptomatologija:
Lepljivost usta, loš zadah iz usta, promena osećaja ukusa, pečenje jezika, povećano stvaranje naslage u ustima i zubima, infekcija usne šupljine čestih gljivičnih i bakterijskih infekcija, razvoj kariesa.
Uzroci mogu biti: bolesti pluvačnih žlezda podrazumeva se začepljenje, ciste benigni i maligni tumori, sistemske bolesti, Gerb, Sjögrenov sindrom, lekovi mogu prouzrokovati suvoću usta (lekovi za regulaciju krvnog pritiska, depresije, dekongestivni lekovi).
Druga stanja:biološko starenje, dehidratacija organizma, pothranjenost, stres, depresija, pušenje, disanje na usta, moždani udar, hirurške operacije tumora, Alzheimerova bolest.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu izlučene pluvačke iz usta u kalibriranu epruvetu dok bolesnik sedi 5 minuta.To se naziva količina izlučene nestimulirane pljuvačke.Hiposalivacija može da se utvrdi i ultrazvučnim pregledom, citološkom punkcijom, biopsijom.Danas se koristi NMR i kompjuterizovana tomografija.
Lečenje:
Kod hiposalivacije potrebno je usmeravanje prema otklanjanju uzročnog stanja.Jedino je problem kod uzimanja raznih lekova.
Saveti:piti dosta vode 2-2,5 lit. dnevno a u letnjim danima i više.Disati na nos a ne na usta.Izbegavati kafu, alkohol, gazirane napitke, kisele i slatke namirnice ostaviti pušenje.
Dobro oralno zdravlje, zbna pasta sa fluoridom i redovna poseta stomatologa.Koristiti ovlaživač prostora naročito noću.

POSTAVI ODGOVOR