Smidtov sindrom

0
481

Schmidtov sindromSmidtov sindrom obuhvata dve udružene autoimune bolesti: Hashimoto hipotireozu i Adisonovu bolest (smanjena funkcija kore nadbubrežne žlezde), zbog te udruženosti autoimunih bolesti, imunološki sistem stvara antitela umesto da napadaju nepriljatelje organizma, napadaju štitastu žlezdu.Ova vrsta bolesti vrlo sporo napreduje i pacijent navikne na takav život ne primećuje bolest.Često se otkriva slučajno.
Simptomi su sledeći: tromost, umor, bezvoljnost, nezainteresovanost, smanjen apetit a kilaža raste, promene krvnog pritiska, srčanog ritma, mučnina, povraćanje, proliv, koji može da rezultira mršavljenje, hiperpigmentacija, ponekad koža bude šarena, povećana želja za solju, zato je važno pravovremeno dijagnostifikovati.
Prevencija:najvažnija od svega uredan san, izbalansirana ishrana, voće, povrće, integralni pirinač, kukuruz, proso, heljda, plava morska riba, boravak u prirodi, fizička aktivnost, bez alkohola i duvana.
Lečenje: se sastoji od uzimanja lekova i nadoknadu hormona koji se nedovoljno luče.Periodična provera hormona, provera krvne slike kako bi se doza što bolje regulisala.
Zaključak: utvrdjeno da se radi o Smidtovom sindromu (udružene dve autoimune bolesti).
Pravilo je da se prvo uvede supstitucija nadbubrežne funkcije (Hydrocortison tablete) i tek nakon 7-10 dana započinjati sa supstitucijom štitaste žljezde.Bolesnik je na trajnoj supstitucionoj terapiji Hydrocortisonom i Euthyrox tablete uz režim ishrane i povećan unos soli.

POSTAVI ODGOVOR