Sindrom hroničnog umora

0
309

Sindrom hroničnog umoraZa organizam hronični umor je teško stanje nedostatak energije, motivacije, snage, volje, raspoloženja.
U nekim situacijama je realno da osećate umor, posle napornog rada.Postoji umor kada ste se odmarali i spavali.Normalan umor može nestati za jedan dan, ukoliko ste se odmarali.
Hronični umor je konstantan sa kojim se budite nakon odmaranja i spavanja, može trajati mesecima i godinama.Simptomi stalnog umora se dele na mentalne i fizičke.Mentalni simptomi umora su nedostatak energije, volje, koncentracije, ideje.Simptomi iscrpljenosti gubitak snage, brzo zamaranje znači fizički umor.
Dijagnostifikovanje:za dijagnozu hroničnog umora treba da imate jak umor koji traje šest meseci ili više.Zato treba isključiti sledeća stanja:
-veliki stres glavni okidač za oksidativnog stresa-hroničnog umora, koji može biti akutni ili dugogodišnji stres, koji dovodi do pada imuniteta što se posle manifestuje sa raznim infekcijama-bolestima.
-poremećaj spavanja, neki lekovi
-depresije, bol u mišićima i zglobovima
-anemije, glavobolje, malaksalost
-bolni limfni čvorovi, poteškoće sa koncentracijom i kratkotrajnim pamćenjem, anksioznost, sindrom iritabilnog creva, fibromijalgija.
Ne treba isključiti sledeća stanja:
*infekcije-raznovrsni virusi kao Epstein Barr  virus, herpes viridi, Adeno viris, HIV infekcije, Narovirus, Rota virus, Citomegalovirus, Korona virus-COVID-19
*Trauma-fizički stres sa traumatičnim dogadjajima može biti faktor koji izaziva hronični umor.
Otkriveno je da do glavnih promena dolazi na organelama, koji se nazivaju mitohondrije, i dok se posle virusnih infekcija one ne oporave nastavlja se bolest odnosno hronični umor.
*Igra ulogu kod hroničnog umora genetika-usled naslednog rizika.
*neuroendokrinologija-kompleksna interakcija izmedju neurotransmitera i hormona kao koren hroničnog sindroma.
Simptomatologija hroničnog umora razlikuje se medju pacijentima mogu da se žale na bol, ili neku vrstu moždane magle koja otežava koncentraciju, pamćenje.
Pre nego što se zaključite sa hroničnim umorom treba da ocenite sladaća stanja:
-može biti restriktivna dijeta
-da li dovoljno spavate?
-kod žena da se radi o trudnoći?
-jako ste fizički aktivni
-da li radite po smenama ili noću.
-da li konzumirate alkohol, cigaretu, drogu.
Terapija:
Najbolji lek protiv umora je odmaranje i spavanje, uz to treba uključiti i klasu lekova.
*antidepresivi i benzodiazepini mogu služiti za ublažavanje umora ili bolova
*stimulansi služe za povećanje budnosti i olakšavaju umor
*lekovi protiv bolova za ublažavanje raznih simptoma
*lekovi za štitnu žlezdu
*suplementi mogu dati doprinos u lečenju hroničnog umora
*hranite se zdravo, raznovrsno sa vitaminima i mineralima sa dosta proteina, vlakna namirnice bogate Magnezijumom i Kalijumom.Bitan je unos vode u toku dana od 2-3 lit. dnevno zbog dehidratacije.
*proverite svoje zdravlje i uzimajte lekove koju lekar prepisuje.

POSTAVI ODGOVOR