Prednosti laparaskopskih operacija

0
248

Laparaskopske operacije izvode se u opštoj anesteziji, bez klasičnog otvaranja trbuha, kroz više malih rezova na koži od 0,5-1 cm.Uvode se posebne instrumente tzv.troakari koje služe kao „kanali“ za radne instrumente kojima se obavlja operativni zahvat to su:makaze, električni i ultrazvučni noževi, laser.Na početku operacije u trbuh se ubrizgava ugljen dioksid (CO2), radi kreiranja tzv.pneumoperitoneuma u cilju povećanja prostora oko polja rada, koji se na kraju operacije u potpunosti evakuiše.
Putem posebne kamere ostvaruje se vizuelizacija koji se uvodi kroz jedan od navedenih portova i time omogućava hirurzima uvećanu sliku operativnog polja na velikom ekranu, (4Km monitoru).
Nakon obavljenog operativnog zahvata postavlja se manji dren zbog sadržaja iz trbuha.Na samom kraju prvo se vade radni instrumenti iz trbuha, i na kraju kamera, ali pre vadjenje kamere ceo trbuh se pregleda i ispusti se ugljen dioksid, koji je na početku operacije ubačen u trbuh.Na samom kraju sa nekoliko šavova ušije se otvor na koži.
Laparaskopska operacija omogućava smanjeno vreme trajanja operacije pacijenta, brz oporavak, mali ožiljci i za par meseci skoro su nevidljive rezovi, smanjeno je postoperativni bol i rani oporavak digestivnih funkcija, brzi povratak na svakodnevne aktivnosti.
Prvog postoperativnog dana pacijent može da unese samo tečnost.Sutradan kašastu ishranu sa više tečnosti.Oporavak zavisi od vrste i obima operacije koji može da traje od 1-6 nedelja.
Najčešći laparaskopske operacije su:
-Holecistektomija (odstranjivanje žučne kese)
-Apendektomija (uklanjanje slepog creva)
-Reparacija ingvinalnih hernija (preponska kila)
-Operacija debelog creva, kolona i rektuma najčešće zbog maligniteta
-Hijatus hernija (žaludačna kila)
-Splenektomija (odstranjivanje slezine) i još mnogo druge operacije iz oblasti urologije, hirurgije, ginekologije.

POSTAVI ODGOVOR