Oporavljena od korone ali ne i zdrava

0
232

Oporavljena od korone ali ne i zdravaOsobe koje su pebolele koronu u doba rekonvalescencije nakon „ozdravljenja“, njihov imunitet može da se identifikuje preko biomarkere što može pomoći do potpunog ozdravljenja
Zbir različitih simptoma povezani u grupama mogu da se prikažu na sedam grupa:
1.simptomi koji su slični prehlade temperatura, groznica, suvo grlo, curenje nosa, začepljen nos, kašalj, umor, malaksalost.
2.simptomi slični gripu-temperatura, groznica, kašalj, gubitak apetita.
3.upale očiju, sluzokože.
4.bolovi u zglobovima i mišićima.
5.otežano disanje, glavobolja, upala pluća.
6.gubitak čulo mirisa, ukusa i još neki povezani simptomi.
7.gastrointestinalni problemi-proliv, povraćanje, mučnina.
Može biti i preklapanje izmedju grupa simptoma.Tok bolesti praćen sa visokom temperaturom koji je u korelaciji s  imunološkim pamćenjem tela, može ukazati na duži tok imuniteta.
Gubitak čulo mirisa i ukusa povezan je sa visokim nivoom T-limfocita.Iz krvne analize može da se vidi broj granulocita što je značajno niži od uobičajnog, kod osobe pebolele Kovida što je nešto „sasvim novo“.
Imune ćelije razvijaju pamćenje i ostaju snažno aktivne.To znači da se imuni sistem još uvek se nosi s bolešću, nakon više nedelje posle infekcije i zato osobe dugo osećaju slabost, malaksalost.Kod rekonvalescenata u krvi povećavaju se imune ćelije koje proizvode antitela.Tu možemo dokazati da imunitet kod čoveka udvostručuje uz pomoć imunih ćelija i antitela.Imune ćelije „pamte“ odredjene „poteze“ virusa i tako reaguju na njih.

POSTAVI ODGOVOR