Insomnia – Nesanica

0
313

FibromialgijaNesanica je poremećaj spavanja koji karakteriše smanjena potreba za snom. Osobe s nesanicom imaju jedan ili više sledećih simptoma:

* Ne mogu lako da zaspe,
* Često se bude tokom noći ne mogu da nastave da spavaju,
* Ustaju suviše rano ujutru,
* Imaju osećaj umora kad ujutru ustanu.

Vrste nesanice

Postoje dve vrste nesanice: primarna i sekundarna nesanica.

Primarna nesanica: znači da osoba ima problema sa spavanjem, a to nije izazvano bilo kojim drugim zdravstvenim stanjem ili problemom.

Sekundarna nesanica: znači da osoba ima problema sa spavanjem zbog nekog drugog problema, kao što su zdravstveno stanje (npr kod astme, depresije, artritisa, karcinoma ili gorušice), psećaja bola; lekova koje uzima zbog nekog zdravstvenog problema. Uzrok ove vrste neasnice mogu biti i neke druge materije, kao što je na primer alkohol.

Uzroci nesanice

Uzroci akutne nesanice mogu uključivati:

* Neki značajan životni stres (gubitak posla ili promene radnog mesta, smrt voljene osobe, razvod).
* Bolest,
* Emocionalna ili fizička nelagodnost,
* Spoljašnji faktori kao što su buka, svetlo ili ekstremne temperature (toplo ili hladno) koje ometaju san.
* Neki lekovi (npr. oni koji se koriste za lečenje prehlade, alergije, depresije, visokog krvnog pritiska, astma) mogu ometati san.
* Remećenje normalnog redosleda spavanja npr. Zbog smenskog rada noćni i dnevni rad.

Uzroci hronične nesanice su:

* Depresija i / ili anksioznosti.
* Hronični stres.
* Noćni bolovi

Simptomi nesanice

Simptomi nesanice mogu uključivati:

* Pospanost tokom dana.
* Osećaj opštog umora.
* Razdražljivost.
* Probleme s koncentracijom ili pamćenjem

Dijagnoza nesanice

Ako mislite da imate problem sa spavanjem, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom. Procena može uključivati fizički pregled, istoriju bolesti ali i “istoriju” spavanja, odnosno uvid u to kako ste i koliko ranije spavali. Vaš lekar može tražiti da vodite dnevnik spavanja. Koliko i kada spavate noću, da li se budite, kada, da li ste pospani tokom dana. Takođe, lekar će možda želeti da razgovara sa vašim partnerom da bi dobio informacije o kvalitetu vašeg sna.

Tretman za nesanicu

Akutna nesanica ne zahteva lečenje. Blaga nesanica se često može sprečiti ili izlečiti vežbom dobrih navike spavanja. Ako je vaš tip nesanice takav da vam je teško da funkcionišete tokom dana, jer ste pospani i umorni, vaš lekar će vam propisati tablete za spavanje za neki kraći vremenski period. Kratkodelujući lekovi mogu vam pomoći da izbegnete efekte kao što su pospanost sledećeg dana. Izbegavajte upotrebu tableta za spavanje veću od propisane doze, jer mogu imati nepoželjne nuspojave i imaju tendenciju da gube efikasnost tokom vremena. Stvaraju naviku.

Lečenje hronične nesanice podrazumeva traganje za pravim uzrokom. Ako sne možete naći razlog nesanice, vaš lekar može predložiti bihevioralnu terapiju. Bihevioralni pristupi pomažu vam da promenite ponašanja koja mogu pogoršati nesanice i otežati učenje novih ponašanja za rešavanje nesanice. Tehnike kao što su vežbe opuštanja, ograničeno spavanje, mogu biti korisne

Nesanica: Simptomi i uzroci

Evo nekoliko saveta:

Pokušajte otići na spavanje u isto vreme svake noći i ustati u isto vreme svakog jutra. Izbegavajte kofein, nikotin i alkohol tokom poslepodneva. Kofein i nikotin su stimulansi i mogu vas učiniti budnim dugo. Alkohol može izazvati buđenje tokom noći i remeti kvalitet sna.

Bavite se redovnim vežbanjem, ali tako da ne vežbate kasno. Stručnjaci ne preporučuju vežbanje najmanje tri do četiri sata pre vremena za odlazak na spavanje. Ne jedite teške obroke kasno uveče. Lagani obrok pre spavanja, međutim, može pomoći da lakše zaspite.

Učinite svoju spavaću sobu prijatnom. Budite sigurni da je tamna, mirna i ne previše topla ili previše hladna. Ako je svetlo problem, pokušajte da zaspite s maskom na licu.

Ako je buka je problem, pokušajte za čepićima za uši.

Poštujete rutinu kako bi ste se opustili pre spavanja. Pročitajte knjigu, slušajte muziku, kupajte se, radite sve ono što vas opušta.

Izbegavajte da koristite svoj krevet za bilo šta drugo osim spavanja i seksa.

Ako ne možete zaspati i ne osećate pospanost, ustanite i čitajte ili radite nešto što ne zahteva preveliku koncentraciju, dok ne osetite pospanost.

Ako ste zabrinuti i ne osećate pospanost, a vreme je za spavanje, ne polazite na spavanje zabrinuti. Pokušajte da napravite listu obaveza, da biste se rasteretili. To vam može pomoći da se usredsredite na sutrašnji dan a ne na brige koje vas okupiraju.

POSTAVI ODGOVOR