Šta su to vitaminske infuzije?

0

Šta su to vitaminske infuzije?Vitaminska infuzija predstavlja davanje lekova direktno u krvotok.Ovo je najbrži način primene tečnosti s obzirom da zaobilazi sistem za varenje.Prvenstveno vitaminska terapija je namenjena kod dehidratacije, koji su imali nutritivni deficit ili ne mogu da primaju odredjeni lek oralno.Moderni stil života može oslabiti imuni sistem i opšte zdravlje, naročito stres je najčešći razlog za dolazak na infuzioni tretman.Pre infuzione terapije povoljno je uzeti uzorak krvi da se odredi nivo vitamina i minerala u krvi a može i da se uradi krvna slika.
Količina tečnosti vitamina i minerala je individualna zavisi od godine pacijenta, težine i opšteg stanja.Plasiranjem kroz intravensku branilu se daje intravenski rastvor.Procedura traje oko sat vremena.
Uglavnom se daju od vitaminskih infuzija glukoza, C, B, ili B komplex vitamini zatim kalcijum, magnezijum, cink.Nekad se ubacuju i aminokiseline i antioksidansi.
Najčešće korišćeni vitaminski kokteli su:
-Myrs koktel se satoji od C vitamina, B, magnezijuma  za jačanje imuniteta i podizanja nivoa energije.
-intravenske infuzije za hidrataciju se daju osobama koje su izgubile tečnost povraćanjem, dijarejom.Daju se i sportistima koji žele da poboljšaju svoje performanse.
-Nad+Anti-Ageing vitaminska infuzija, ova vrsta infuzija sadrži Nikotinamid adenin dinukleotid koji je esencijalni enzim i prisutan u svim ljudskim ćelijama.Pomaže oporavak oštećenih ćelija i smanjuje oštećenja nastala oksidativnim procesima u organizmu.
-Detoks vitaminska infuzija sadrži esencijalne vitamine, minerale i tečnosti koji detoksikuje organizam.
-Imuno-boost uključuje snažne antioksidanse, kao što je glutation, cystein i arginin koji vrši odbranu organizma od virusnih infekcija.
Vitaminske terapije imaju puno benefita:
daju energiju, bolja je koncentracija, smanjuje nivo umora, koriguje nivo šećera, daje bolji i lepši ten, smanjuje učestalost glavobolji.
Efekti vitaminske terapije traju od osam dana do tri nedelje u zavisnosti  od vitaminske infuzije i stanja organizma.

Kuperoza-bolesti kože

0

KuperozaKuperoza je oboljenje kože gde prošireni i ispucali kapilari izazivaju crvenilo kože.Izraz kuperoza znači bakarna bubuljica, to su dilatirana površine krvnih sudova sa crvenom bakarnom bojom.Pripadaju grupi teleangiektazije i ukazuju na slab kapilarni ili vezivni sistem.Crvenilo se javlja na licu, obrazima, čelu, bradi, vratu,dekolteu.Estetski su jako neprijatni, koža je dosta osetljiva i podložna spoljašnjim uticajima.Uzroci mogu biti genetska predispozicija, unutrašnji ili spoljašnji faktori kao izloženost suncu, toplota ili hladnoća.Hronični unos alkohola, pušenje, visok krvni pritisak, starenje tada koža postaje tanja i krvni sudovi ispod površine su vidljivi.Trudnoća može izazvati crvenilo kože zbog većeg protoka krvi, slične su i hormonske promene povezane sa pubertetom ili menopauzom.
Kuperoza može da prouzrokuje neprijatnost, toplinu kože u vidu peckanja ili gorenje kože.
Lečenje:
Pošto je u pitanju hronična bolest, prvi korak u lečenju je izbegavanje izlaganju sunca, UV zracima, solarijuma i saune.Koristiti kreme sa zaštitnim faktorom preko cele godine naročito preko leta sa najvećim zaštitnim faktorom (30-50), a preko zimskih meseci sa niskim zaštitnim faktorom (5-15).
Izbaciti alkoholna pića, kofein, duvan, tešku masnu začinjenu hranu.
Negovati kožu koja je sklona crvenilu, izbegavati sapune, tonike koje sadrže alkohol i preparate koji nadražuju kožu.Osim kremova i preparata koristiti prirodne načine:
aloja, peršun, zeleni paradajz, mleko od žalfije, divlji kesten.
Medicinski tretman za ispucale kapilare od topikalnih kremova može da se koristi Retinoidi jer smanjuju proširene kapilare.Kremove na bazi propolisa zatim preparati sa zelenim pigmentom su dobri za prekrivanje crvenila.Dnevne kreme za fotoprotekciju i hidrataciju kože.
C vitamin i lizin (aminokiselina) je dobra za zdravlje kože, za jačanje krvnih sudova.Postoji suplementi C vitamin i lizin ali treba uključiti cink, selen, bakar i K vitamin.
Moguća je i laserska terapija, zatim intenzivno pulsno svetlo, potom skleroterapija koja je zasnovana na injekcijama koji uklanjaju kapilare.

Koje piće je najbolje za bolesno dete?

0

Jedna od važnih mera podrške bolesnom detetu je unos tečnosti.Kada dete ima respiratornu infekciju ili infekciju organa za varenje koje su praćene temperaturom, prolivom ili povraćanjem.Jedna od najvažnijih mera bolesnom detetu unos tečnosti, postoji potreba da se stalno nudi.Tečnost je neophodna da se detetu nadoknadi telesne vode tokom svake virusne bolesti.Visoka temperatura povećava „isparavanje“ vode iz tela, ali i ubrzava metabolizam što povećava potrošnju unutrašnje vode.Loš apetit je često prisutan i deca nemaju potrebu da jedu ili piju.
Koje piće je najbolje za bolesno dete?
Dobra voda za piće, negazirana i što češće da pije.Limunada može da se daje, ali je bogatija narandža ili mandarina.Predoziranje vodom je nemoguće jer višak vode izbaci putem bubrega.Ukoliko dete ima temperaturu gubitak vode treba nadoknaditi uz rashladjivanjem i dodavanjem antipiretika.
Šta je sa toplim čajevima?
Sa visokom temperaturom povećava se neprijatnost u grlu, ali se ne pomaže detetu koji ima povišenu temperaturu.Topli napitak samo povećava unutrašnju temperaturu tela-cilj je rashladiti dete samo je zabluda, da hladni dani traže tople napitke.

Lečenje matičnim ćelijama

0

Lečenje matičnim ćelijamaMatične ćelije  mogu postai bila koja druga ćelija i tkiva.Oni su filogenetski najmladje i od njih se mogu razviti sve ćelije i tkiva.Mogu dati specifične signale oštećenom ili bolesnom tkivu, da se one oporave.
Postoji nekoliko vrsta matičnih ćelija:
Embrionalne, fetalne i adultne.
Fetalne i embrionalne matične ćelije prilikom rodjenja deteta uzimaju i čuvaju.Najčešće se čuvaju u stranim bankama.Ove ćelije još nemaju imunološka svojstva i mogu se koristiti ne samo za davaoca, nego i za članove porodica pa čak i za vanrodbinsku osobu.
Kod nas u regionu još uvek nemamo GMP standarde koje bi omogućili primenu takve terapije.
Adultne ćelije se sve više koristi za sva oboljenja, koja ne zahtevaju matične ćelije.To znači u slučaju neke vrste traume ako su vaše matične ćelije zdrave, odmah ih možemo uzeti i primeniti na oštećeno mesto.Matične ćelije najviše se primenjuju u ortopedske svrhe.
Primenjuju se kod dece sa autizmom i cerebralnom paralizom.Započeta je i lečenje matičnim ćelijama u reproduktivna doba, kod pacijenata kod kojih iz nekog razloga jajnici ne stimulišu dovoljno hormona.
Sada se već planira da u buduće sa timom neurologa tu metodu upotrebljavamo za lečenje skleroza multiplex.

Kako pravilno čuvati jaja

0

KAKO ČUVATI JAJAJaja su hranljiva namirnica imaju široku primenu u kulinarstvu i skoro se upoterbljavaju svaki dan.Jaja imaju veliku biološku vrednost, sastoje se od žumanaca i belanaca.Jedno prosečno kokošje jaje teži izmedju 40-80 g.Prosečna kalorijska vrednost je oko 140 Kcal na 100 g.Belance se sastoji od proteina-esencijalne aminokiseline, dok žumance sadrži vitamine, minerale i masti.Jaja su podeljena u 7 klasa izmedju kojih je razlika 5 grama.Treba znati čuvanje jaja da se ne pokvare.Preporučena temperatura je od 4 C stepeni.Jaje treba da se iskoriste-potroše u roku od 3 nedelje nakon kupovine.Od datuma pakovanja ukoliko stoje više od 4 nedelje nisu za upotrebu jer mogu da se pojave bakterije poput Ešerihije koli i Salmonelle.
Zamrznuta jaja mogu da traju i do godinu dana, ali ne sme da se zamrzne u ljusci.Razna jela koja sadrže jaja treba držati u hladnjaku najviše 2-3 dana.Trvdo kuvano jaje mogu ostati u hladnjaku i do 5 dana.Jaja se drži u hladnjaku u ljusci, ukoliko je ljuska puknuta-oštećena jaja mora da se upotrebi što pre u roku od 1-2 dana.Ako ste očistili od ljuske tvrdo kuvano jaje pa vam je nekoliko ostalo stavite u hladnjak i mora se pojesti u roku od 1 dana.
Zanimljivosti o jajima:
Nadoknadjuju energiju, izvori su vitamina Biotina koji sudeluje u metabolizmu masti i ugljenih hidrata.
Probava zavisi da li je jaje sirovo, kuvano ili pečeno.Jaje je često povezano sa trovanjem Salmonellom, zato je bitna termička obrada.Konzumacija svežih i slabotermičkih obradjenih jaja ne preporučuje se trudnicama, maloj deci, starijim osobama.
Kod kupovine jaja pazite da bude sveža, neoštećene ljuske.Čuvajte u hladnjaku u zapakovanoj kutiji.

Neobične glavobolje

0

Neobične glavoboljeGlavobolja-Cephalea je bolna senzacija u predlu glave i delova vrata, koji može biti akutnog i hroničnog tipa.Može biti bolest za sebe ili kao simptom druge bolesti.Na glavi se nalaze strukture koji reaguju bolom.To su elektrokranijalne strukture kao:koža, mišići, tetive, potkožno tkivo, arterije, nervi, srednje uho, zubi, nosne šupljine.Isto tako i unutar lobanjske strukture:sinusi, velike arterije mozga, moždane ovojnice.
Glavobolje se dele na primarne i sekundarne.
Primarne glavobolje ne moraju biti udružene sa nekim drugim oboljenjem, dok su sekundarne glavobolje posledični simptomi nekog drugog oboljenja koje ih je izazvalo.
Primarne glavobolje su:
*migrena sa ili bez aure, hronična migrena
*tenziona glavobolja hronična glavobolja tenzionog tipa, verovatna glavobolja tenzionog tipa, retka i česta glavobolja tenzionog tipa.
*trigemino autonomne glavobolje (TAG)
-klaster glavobolja
-paroksizmalna hemikranija
-kratkotrajni unilateralni neuralgiformni ataci glavobolje
-hemicrania continua
Vrlo retke primarne glavobolje su:
*primarna glavobolja kašlja
*primarna glavobolja fizičkog vežbanja
*glavobolja stimulisana hladnoćom
*glavobolja spavanja
*glavobolja spoljašnjeg pritiska
Sekundarne ili simptomske glavobolje:
To su simptomi bolesti CNS ili organa i delova tkiva ili simptomi udaljenih organa i tkiva.To su sledeće simptomatske glavobolje:
-glavobolja usled traume ili povrede glave ili vrata
-glavobolja koja se prepisuje infekciji
-glavobolja koja se prepisuje poremećaju homeostaze
-glavobolja koja se prepisuje psihijatrijskom poremećaju
-glavobolja kod moždane ishemije, moždanog krvarenja
-glavobolja zbog gladovanja
-glavobolja izazvan alkoholisanju
-glavobolja zbog apneje u spavanju
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, laboratorijskoj analizi, oftalmološkom pregledu, EEG-a, Kolor dopler krvnih sudova vrata i glave, CT i NMR
Lečenje:
Kod primarnih glavobolja sa jasno definisanom simptomatologijom primenjuju medikamentoznu terapiju, psihoterapija, fizikalna terapija, neuro i biofidbek terapija.
Kod simptomatskih glavobolja podrazumeva se metoda koje su postavljene dijagnozom.
Lečenje spada u domen različitih specijalnosti.Tu učestvuju neurolozi, oftalmolozi, infektolozi, internisti, otorinolaringolozi, maksilofacijalni hirurzi.

Dopamin

0

DopaminDopamin je hemijska supstanca odnosno hormon koju proizvodi organizam u bazalnim ganglijama koji se nalazi u mozgu.Deluje kao neurotransmiter koga luči hipotalamus koji inhibira lučenje prolaktina iz hipofize.Dopamin-hormon koji je odgovoran za to da li se osećamo dobro ili ne.Kada je nivo dopamina nizak osećamo tugu i padamo pod stres.Kada je dopamin u visokom nivou vrlo smo srećni i raspoloženi.U mozgu postoji tri važna sistema koja luči dopamin:
*crna supstanca iz ove strukture inhibiraju neurone u prugastom telu (lat.corpus triatum) degeneracija ovih dopaminskih vlakna izaziva Parkinsonovu bolest.
*limbički sistem-dopaminska vlakna igraju ulogu u nastanku euforije, sitosti, zadovoljstva.
Mnoge hemijske supstance  (droga, nikotin, alkohol) aktiviraju ovaj sistem i sa nastankom euforije mogu izazvati zavisnost.
*jedra hipotalamusa isto luči dopamin koji dospe u hipofizu i inhibira lučenje prolaktina, deluje kao hormon.Neki od nas imaju previše ili premalo ovog hormona koji učestvuje u procesima koncentracije, pamćenja, učenja, osećaj „leptira u stomaku“.Uključen je u oblikovanju emocije, motoričke koordinacije, deluje na CNS koji bi bez dopamina bio „uspavan“.Odgovoran je za rad, uzbudjenja, motivaciju, lepa osećanja.Ima i tamnu stranu u razvoju zavisnosti od droge, kockanja, alkoholisanja, pušenja, šoping.Poremećaji proizvodnje dopamina u mozgu povezan je sa bolestima kao što je:Parkinsonova bolest, ADHD, Huntingtonova bolest, šizofrenija.
Manjak ili višak dopamina zavisi od puno faktora tu se uključuje stres, nedostatak sna, dijetalna komponenta, promene emocija, promena stanja Magnezijuma, gvoždja, cinka.
Na prirodan način može da se podigne nivo dopamina: vežbanjem, detoksikacijom, slušanjem muzike, druženje sa prijateljima, kreativnost, meditacija i molitva, sastaviti listu ciljeva, dovoljno spavanje.
Zaključak:u organizmu svake osobe postoje četiri vrste hormoni sreće:endorfin, dopamin, oksitocin, serotonin.
Sledeće namirnice povećavaju nivo tih hormona:banane, ananas, avokado, orašasti plodovi, jaje, pšenične klice, ovas, semenke bundeve i susama, začinske biljke kao peprmint, ženšen, ruzmarin, koprivo treba ih konzumirati u vidu čaja.

Haglundova peta

0

Haglundova petaHaglundova peta je naziv za deformaciju kosti u stopalu na spoljnom delu pete sa kvrgastom zadebljanjem.Abnormalnost kostiju i mekog tkiva u kostima naziva se Haglundova peta.
Uzroci mogu biti: prekomerna telesna težina, genetska predispozicija, ozlede, neodgovarajuća obuća, težak fizički posao, učestalo trčanje.
Simptomatologija:
Haglundova peta može da se razvija istovremeno, u početku primećuje se sitno zadebljanje, bolno na dodir ili hodanje.Posle može da otekne i javlja se crvenilo, vidi se kost i natečenost na spoljnoj strani.Naročito se manifestuje kod žena koje nose cipele sa visokom potpeticom i pritisak irituje stopalo zatim petu i nastaje zadebljanje.
Lečenje:
Kod natečenosti pete može da se stavi led na svakih 20 minuta i uzimanje lekova za smanjenje bola (Ibuprofen, Aspirin, Diklofenak).Lečenje može da se sprovodi sa kortikosteroidnim injekcijama (Kortizon), da se smanji upala.
Primenjuju i sledeći tretmani:
-nositi uloške u cipelama zbog smanjenja pritiska
-masiranja stopala
-imobilizacija nogu
-stavljati obloge od leda na petu da bi se smanjilo naticanje uz strogo mirovanje
-treba nositi cipele sa otvorenim petama
Kada razni tretmani ne pomažu lečenje može da se sprovodi operacijom pod opštom anestezijom.Uklanja se deo kosti-izraslina i nakon toga vrši se imobilizacija nekoliko meseci.

Poremećaj viličnog zgloba

0

Poremećaj viličnog zglobaOseća se bol i osetljivost u predelu uha prilikom žvakanja, zevanja, jačem otvaranju vilice, grčevi u mišićima lica, osećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze, otežano otvaranje usta i krckanje vilice ukazuje na poremećaj viličnog zgloba.Kao nespecifičan simptom je glavobolja, bol u predelu ispod uha koji se širi prema vratu.Prilikom otvaranja usta čuje se pucketanje ili krckanje vilice.Uzroci bola i krckanja vilice su različiti:udarac u vilicu, škrgutanje i stiskanje vilice (bruksizam), artritis, nepovoljan raspored zuba, psihosomatske karakteristike.
Simptomi mogu trajati dugo što umanjuje kvalitet života (ishranu, san, govor).
Uzimanje analgetika je kratkog veka već je potrebna intervencija stomatologa.
Edukacija pacijenta je neophodna:
-jesti mekšu hranu
-usitnjen zalogaj
-usta ne sme maksimalno da se otvori
-kontrolisati zevanje
-ne sme jesti koštunjavo voće, badem, kikiriki
U akutnoj fazi pomaže zagrevanje bolnog mesta, tablete protiv bolova i lekove za opuštanje mišića.Pored toga što pre uraditi multidisciplinarski pristup to jest uklanjanje uzroka bolesti, eliminaciju bola, rehabilitaciju.Kada je nedostatak zuba uzrok ovog problema uradi se protetski nadoknada i plomba.Ako je nepravilan odnos vilica nošenje specijalnih splintova.Fizikalna terapija i vežbe žvakanja igarju bitnu ulogu.

Kasno progovaranje i razvoj govora

0

Kasno progovaranje i razvoj govoraPeriod progovaranja je složen pripremni period do razvoja govora.
Faza progovaranja-Lingvistička faza u razvoju govora počinje kada dete usvoji prvu reč, ili ima pokazni gest za progovaranje.Dete treba da razume, reaguje na svoje ime i na razne dogadjaje.Govorno-jezički razvoj je kontinuiran jako dugotrajan proces.
Vrlo rano detinjstvo (tokm tri godine), je najbogatije kreativnim potencijalima koji se najviše moraju iskoristiti.Počev od hranjenja, kupanja, šetnje, igranja i uspavanja.Zahteva puno pažnje i razgovora, zabave sa detetom.Dete okruženo ljubavlju, vaspitanju, učenjem na razne stvari treba da bude što privlačnije za dete.Osmišljavanje motoričke igre, razgledanje slikovnice, čitanje bajke, podstiče da što ranije progovori.
Postoje i razne medicinski problemi kojih kasnije progovara u odnosu na svoje vršnjake to su:neurološki problemi, motorički, jezički i sluhni problemi.Uz logopedske vežbe sa edukacijom neki od ovih problema mogu korigovati.
Faktori rizika igraju ulogu u kasnijem progovaranju kod prevremenog rodjenog deteta, nedostatak kiseonika na porodjaju, žutica novorodjenčeta, kod učestalih zapaljenja ušiju.
Roditelji sa detetom treba da se jave kod logopeda radi tretmana uključenost roditelja u dečiju igru i razgovor je najbitnija za progovaranje.
Savet za svakog roditelja, dok je dete tako malo (do tri godine), da se isključi televizor, tablet i bez mobilnog telefona.