20. Nedelja trudnoće-Kog je pola beba

0
484

1633_web-trudnica-kod-lekara-dreamstime_5928965-Monkey-Business-Images_iffŠta se dešava s vašim telom

Najzad ste morali u potpunosti da pređete na odeću za trudnice, pošto se vaš stomačić ponosno vidi i govori svima da ćete uskoro postati mama. Zapravo, vi ste prevalili pola puta! Sada već osećate da se vaša beba rita i vrpolji, možda zato što štuca. Kako trudnoća napreduje, primećujete da vas stalno nešto bolucka i boli. „Otpadaju“ vam leđa, a stomak povremeno svrbi. Gorušica, loše varenje i nadimanje prilično su česti pošto se materica širi i ne ostavlja dovoljno prostora želucu. Oticanje, koje se naziva edema, izaziva neprijatnost u rukama i stopalima.
Ove nedelje možete da zavirite u stomak i pogledate vašu bebu! Sa 20 nedelja većina lekara zahteva ultrazvučni pregled da bi se ustanovilo da li se vaša beba normalno razvija, da li vam je pogođen termin porođaja i, ako vas to interesuje, da li treba da kupujete ružičaste ili plave benkice.
Ultrazvuk je bezbedna, prilično udobna procedura koja lekarima pruža više informacija o razvoju ploda. Lekar će napraviti nekoliko merenja različitih delova bebinog tela da bi bio siguran da se razvija u granicama normale.
Nemojte se začuditi ako vam ginekolog kaže da dođete na pregled s punom bešikom. Puna bešika sužava prostor bebi, pa ne može previše da se rita, što znači da će slika biti jasnija. Ultrazvučni pregled traje oko 30 minuta. U zavisnosti od ordinacije gde ga radite, možda ćete dobiti nekoliko slika za uspomenu.
Pol bebe: U većini slučajeva, lekar koji vam radi ultrazvuk moći će da vam kaže da li očekujete dečaka ili devojčicu. Ukoliko ne želite to da znate, recite lekaru unapred, pre nego što vam kaže nešto što za sada ne želite da čujete. Za one mame koje žele da znaju pol bebe, rezultati su obično prilično tačni. Preciznost utvrđivanja pola deteta ultrazvučnim pregledom iznosi 80–90 odsto. Morate imati na umu da lekar mora sasvim jasno da vidi genitalije nerođene bebe da bi bio siguran. Međutim, takođe morate da znate da neke bebe jednostavno ne sarađuju, migolje se i okreću tako da lekar nije u stanju sa sigurnošću da vam kaže da li je reč o dečaku ili devojčici.

Da li je ultrazvuk neophodan?

Iako je ultrazvučni pregled u 20. nedelji trudnoće uobičajen, on nije neophodan. Nema razloga za ovaj pregled ukoliko se trudnoća inače odvija normalno.
Sve o vašoj bebi
U 20. nedelji vaša beba se priprema za sledeću fazu razvoja. Njeni organi zauzimaju odgovarajuće mesto. Bubrezi su se sada smestili gde treba i dobili svoj uobičajeni oblik pasulja. Testisi (ili jajnici ukoliko je devojčica) takođe su zauzeli svoj položaj. Mozak bebe nastavlja da se razvija i raste. Pojavljuju se zameci zubića, a mališan može i da guta.

Kolika je beba?

Beba je dugačka jedva 15 centimetara i teška oko 270 grama.
Samo jednim klikom na određenu nedelju u Kalendaru trudnoće koji se nalazi na portalu „Žena“ možete saznati kako se u tom periodu vaša beba u stomaku razvija, koje preglede treba da obavite, kao i to kakve promene u svom organizmu možete da očekujete.

POSTAVI ODGOVOR