Sve što treba da znate o medjici

0
1417

Sve_sto_treba_da_znate_o_medjiciMnoge žene prvi put se susretnu sa izrazom – medjica, na porodjaju, kada se radi epiziotomija, ili neposredno posle njega kada osete bol u predelu izmedju vagine i anusa.

Karlično dno (međica) je u trudnoći dodatno opterećeno težinom bebe. Zato su vežbe za jačanje mišića karličnog dna od velike važnosti u ovom periodu.

Buduće mame koje idu na psihofizičku pripremu znaju nešto više o medjici, kao i koje vežbe treba da rade kako bi očuvale i poboljšale njenu elastičnost. Bez obzira kojoj grupi pripadate, postoji nekoliko važnih stvari koje treba da znate o medjici.


ŠTA JE MEDJICA I GDE SE TAČNO NALAZI?

Karlično dno (medjica ili perineum) je mišićna ploča koja zatvara karlicu i obuhvata mišiće zatvarače vagine, čmara i mokraćne bešike. Ono je i van trudnoće izloženo pritisku organa trbušne duplje, dok je u trudnoći dodatno opterećeno težinom bebe. Ukoliko je slabo, može da bude preopterećeno tokom porođaja, pa dolazi do descenzusa (propadanja) i prolapsa (ispadanja) genitalnih organa. ***Hemikalije koje ometaju razvoj fetusa

Preopterećenje se povećava i pogrešnim držanjem, naglašenom lordozom (fiziološka zakrivljenost kičme u krstima) i naginjanjem karlice napred. Kod pravilnog držanja, težina se raspoređuje na stidne kosti, simfizu i karlično dno, a kod nepravilnog – celokupno opterećenje trpi karlično dno. Zato su vežbe za jačanje mišića karličnog dna u trudnoći od velike važnosti!


ZAŠTO DOLAZI DO POJAVE BOLA KOD MEDJICE?

Bol u predelu medjice (deo izmedju vagine i anusa) se javlja kod prirodnog porodjaja, bez obzira da li je radjena epiziotomija ili ne. Žene koje su porođene carskim rezom, nemaju taj problem. Prolazak bebe kroz porodjajni kanal dovodi do rastezanja i oticanja mekog tkiva, što neminovno boli nakon porodjaja. Bebina glava pri izlasku može da izazove rupturu medjice (pucanje kože, potkožnog i mišićnog tkiva), pa da bi se to sprečilo – lekar radi epiziotomiju (pravilan rez makazama). Nažalost, to nije uvek garancija da neće doći do cepanja medjice.
Zašto je važno da u trudnoći češće perete zube?

Razlog pojave bola i kada medjica nije sečena, jeste njeno preterano rastezanje i pritisak bebine glave na tkivo, uz dodatno razvlačenje koje čini babica pri rađanju bebe. Bol može da bude blag, ali i veoma jak. To znači da, ako ste bebu lako rodili, iz nekoliko napona, a ona je bila sitnija i sa manjim obimom glave – istezanje tkiva će biti manje, pa će samim tim manje boleti kasnije. Ukoliko se porođaj završi bez epiziotomije i ne dođe do pucanja medjice, ubrzo ćete moći da sedite bez većih problema. Ali, ako je beba krupna, ili ima veći obim glave, i napinjali ste se jako dugo – sigurno ćete imati bolove.


KOJI JE RAZLOG PUCANJA MEDJICE?

Nekada dodje do rascepa medjice pri napinjanju jer tkivo nije dovoljno elastično. Zato je važno da se tokom trudnoće vežbama poveća elastičnost medjice. Retko se desi da dodje do pucanja i pored urađene epiziotomije, jer mora da se interveniše zbog zastoja u porodjaju. U oba slučaja, rana se ušiva, što je dodatna trauma. Zbog toga se lekari radije opredeljuju za epiziotomiju, naročito kod prvorotki, jer je lakše ušiti pravilan rez koji je napravljen makazama, nego nepravilnu rupturu (pucanje) kože i mišića. Saznajte da li ćete roditi dečaka ili devojčicu?

Do pucanja medjice dolazi i zbog nepoznavanja tehnike napinjanja, kada porodilja ne odreaguje kako treba na instrukcije koje dobija od lekara i babice. To su situacije kada se nedovoljno napinje, pa bebu moraju da izvlače ili istiskuju, ili žena nastavi da se napinje iako treba da prestane. Naime, zbog prevelikog pritiska bebine glave, teško je uzdržati se od napinjanja (tada pomaže disanje dahtanjem), što takodje može da dovede do cepanja.


KAKO SE TRETIRA RANA OD EPIZIOTOMIJE?

U porodilištu će vam u prva 24 sata nakon porodjaja stavljati kesu sa ledom, što će da ublaži bol i smanji otečenost medjice. Možete da koristite i lokalni anestetik u spreju, ili hladne obloge. Treba izbegavati dugotrajno sedenje i stajanje, da bi se smanjio pritisak na otečeno mesto, kao i dejstvo Zemljine teže. Možete da sedite na specijalnom jastuku u obliku kotura, ili da ležite na strani. Kroz nekoliko dana, bol će da nestane, a otečenost za nedelju-dve. Nekada se još neko vreme zadržava osećaj utrnulosti, koji vremenom nestaje. Kasna trudnoća i porodjaj štite od raka materice!

Ukoliko ste imali epiziotomiju ili rascep međice, održavajte higijenu rane. Jak bol koji ne prolazi, ili pojava bola nakon nekoliko dana, može da bude signal nastale infekcije. Stoga ne čekajte, već se odmah obratite lekaru. Pojačan bol pri kijanju, kašljanju, ili većem naporu – očekivan je ako je rana šivena.


MOŽE LI SE UTICATI NA ELASTIČNOST MEDJICE?

Medjica ima svoju prirodnu elastičnost, koja odredjenim vežbama (Kegelove vežbe) može da se poveća, pa ih treba raditi tokom cele trudnoće. Jednostavne su za izvodjenje i mogu da se rade u različitim položajima i situacijama (dok sedite, ležite, stojite, šetate, razgovarate sa nekim).

Postoji mišljenje da se primenom masaže uz pomoć krema ili ulja (toplog susamovog), i to četiri do šest nedelja pred porodjaj, može izbeći epiziotomija ili sprečiti cepanje medjice. Nema pouzdanih podataka kolika je uspešnost ovog postupka.Znate li koliko stres utiče na plod?

Odmah nakon porodjaja treba nastaviti sa redovnim izvođenjem Kegelovih vežbi. U početku će vam se, možda, činiti da ne osećate ništa pri stezanju mišića, zbog izmenjenog osećaja u predelu međice. Ukoliko nakon šest meseci ne dodje do vidnog poboljšanja, ili ako postoji problem sa zadržavanjem mokraće i stolice, obavezno se treba obratiti lekaru.

POSTAVI ODGOVOR