Alkohol u trudnoći utiče na inteligenciju bebe

0
228

alkohol-u-trudnoci-utice-na-inteligenciju-bebePrema najnovijoj studiji, čak i jedno do dva pića nedeljno mogu se negativno odraziti na razvoj bebinog mozga
Nemojte piti u trudnoći!

Kako tvrde naučnici sa Oksforda, posebno je opasno konzumitati alkohol tokom trećeg trimestra trudnoće jer se pokazalo da on može da snizi koeficijent inteligencije deteta čak i za preko deset poena.

Istraživanje je sprovedeno na 4,167 trudnica, od kojih su se neke uzdržavale od alkohola tokom poslednja tri meseca trudnoće, a druge bi popile 2-3 piva ili vina nedeljno. Osam godina kasnije, istraživači su testirali IQ dece ovih žena. Ispostavilo se da su deca čije majke nisu pile alkoholna pića pokazivala bolje rezultate na testovima inteligencije.

– Ovo je odličan dokaz da čak i umerena konzumacija alkohola u trudnoći može da se odrazi na mentalne sposobnosti osmogodišnjaka. Istini za volju, kod nekih žena postoji izvestan genetski potencijal kojim se alkohol u mnogo manjoj meri prenosi na fetus, ali mi ne možemo unapred znati koje su to srećnice – poručio je epidemiolog Ron Grej, vođa istraživačkog tima.

POSTAVI ODGOVOR