Dijabetes u trudnoći

0
444

dijabetes-u-trudnociZa vreme trudnoće dijabetes melitus (šećerna bolest) može da se ispolji u dva oblika:pregestacioni i gestacioni oblik.
Pregestaciona šećerna bolest odnosno dijabetes Tip1 i Tip2 postoji pre začeća.Gestacioni oblik šećerne bolesti se manifestuje kao oštećena tolerancija na glukozu, koji se prvi put otkrije u toku trudnoće i obično posle porodjaja nestaje.Pregestaciona i gestaciona šećerna bolest su potpuno različita stanja.
Pregestacioni dijabetes
Označava da je bolest postojala i pre začeća, pripada grupi insulin zavisnih.Nekoliko meseci pre začeća i u toku cele trudnoće treba da imaju idealnu regulaciju šećerne bolesti.Da imaju dobru glikoregulaciju sa vrednostima glikemije našte do 5 mmol/l i 7 mmol/l postprandijalno (2 sata posle obroka). Učestale kontrole kod endokrinologa, dijabetologa bar svake dve nedelje.Za regulaciju šećera trudnica ako mora da primi insulin ne sme upotrebljavati u vidu tableta jer izaziva oštećenje ploda (teratogeno delovanje) i mikrosomiju-beba teža od 4000 g.Sem dobre glikoregulacije treba uraditi sledeće pretrage:pregled očnog dna, EKG, pregled perifernih krvnih sudova, merenje krvnog pritiska, neurološki pregled, laboratorijsku analizu.Ženama sa dijabetesom naročito je škodljivo pušenje, alkohol, psihoaktivnih lekova.Naročito žene sa dijabetesom Tip2, treba da imaju svoje glukomere, da su dobro edukovane.Glikemiju treba uraditi odmah ujutru pre i posle obroka, pre spavanja i oko 4 sata posle zaspavljivanja (da bi se izbeglo noćna hipoglikemija).
Gestacioni dijabetes
Može da se smatra privremenim stanjem, koji može da se javi u tudnoći.To je stanje kada zbog trudnoće organizam trudnice nije u stanju da proizvodi i troši insulin koji joj je potreban.Zbog nedovoljne količine insulina, glukoza koji se nalazi u krvi ne može da se pretvori (transformiše) u energiju i taloži se u velikim  količinama, zato se šećer u krvi drastično  povećava.

Obično je izražajno u drugom tromesečju trudnoće, zato se preporučuje trudnicama  da oko 24-28. nedelje urade test tolerancije na glukozu.OGTT (oralni glukoza tolerans test).Kada pankreas majke ne proizvodi dovoljene količine insulina, dolazi do porasta šećera i gestacionog dijabetesa. Kod povećanog nivoa šećera majke kroz placentu šećer dospeva do fetusa, koji reaguje sa povećanom sopstvenom proizvodnjom insulina, i ne može da prodje placentalnu barijeru i izaziva pojačanu izgradnju tkiva, što dovodi do velike težine ploda, zbog viška energije koji se taloži kao salo.Može da nastaje povišena vrednost bilirubina, dugotrajna žutica, rodjenje sa niskim šećerom u krvi, nizak nivoa kalcijuma.
Mogu imati probleme sa sazrevanjem  organa naročito pluća,  disanjem a kasnije može da nastaje gojaznost ili dijabetes.
Postoje rizične grupe za razvijanje gestacijskog dijabetesa: dijabetes u porodičnoj anamnezi, gojaznost, starost preko 35 godine, ponovljeni pobačaji, raniji porodjaj preko 4000 g. novorodjenčeta, stalna upotreba kortikosteroida.Rizične osobe, trudnice već prlikom  prvog kontrolnog pregleda treba da budu testirane zatim ponovljeno testiranje izmedju 24. i 28. nedelje.
Simptomatologija:
Uglavnom bude bez tegoba.Tipični znaci dijabetesa nisu prisutni.Nespecifični simptomi su infekcije urinarnog trakta, povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u mokraći, veća količina amnionske tečnosti.
Rizici za majku su:
*Trovanje u trudnoći (EPH gestoze).Visok krvi pritisak, edemi.Otkazivanje bubrega
*Porodjane komplikacije
*Razne infekcije
*Spontani abortus
*Prevremeni porodjaj
Dijagnoza:
Kod postojanja sumnje na gestacionog dijabetesa, radi se test tolerancije na glukozu izmedju 24. i 28. nedelje trudnoće koji podrazumeva ispijanje napitka sa 50 g glukoze.Nakon sat vremena analizom se proverava kako organizam metaboliše šećer.U slučaju sumnje, gestacionog dijabetesa radi se dalje i test opterećenja glukozom.Dalje se radi UZ pregled utvrdjivanja rasta ploda, pokretljivost i vrši se kontrola placente.
Lečenje i ishrana:
Pravilan način ishrane je osnova za regulisanja bolesti.Nije na odmet razgovor obaviti sa nutricionistom u vezi ishrane.Ugljeni hidrati, namirnice sa visokim sadržajem šećera i skroba najviše utiče na nivo šećera u krvi, jer se u procesu varenja razgradjuje se na glukozu.
Pravila oko ishrane:
-Obroke ne treba preskakati, niti užine.
-Pet obroka dnevno, tri glavna i dve užine.
-Za doručak jesti najmanje ugljene hidrate.
-Izbegavati masnu, prženu hranu, smanjenje soli
-Piti dnevno od 8-10 čaša vode
-Jesti integralni hleb, peciva, cerealije, voće i povrće bogate biljnim vlaknama.
Tokom trudnoće ne sme se držati dijeta, jer su potrebe hranljive materije zbog održavanja dobrog zdravlja.Očekivano uvećanje telesne težine do kraja trudnoće  iznosi od 10-15 kg.Za vreme trudnoće izbegavati alkoholna pića, kafu, gazirana pića razne čajeve, drogu, čokoladu (sadrži kofein i teobromin), veštačke zasladjivače.Promena stila života svakodnevna šetnja, fizička aktivnost.Kontrola glikemije po potrebi insulinska terapija uz dogovor sa ginekologom.Porodjaj se uglavnom završava normalnim vaginalnim putem.Ukoliko su majka i plod ugroženi mora da se uradi carski rez.

 

POSTAVI ODGOVOR