Plodova voda

0
419

plodova-vodaAmnionska ili Plodova voda je tečnost u kojoj plod raste i razvija se, od embrionalnog doba do samog porodjaja.Plodova voda nastaje kao produkt lučenja amniotičkih ćelija, krvnih sidova majke i lučenje bubrega ploda.Plodova voda ima zaštitnu ulogu, olakšava pokrete ploda, štiti od udaraca, traume.Pored zaštitne uloge neophodan je za pravilan rast i razvoj ploda-skeletni, mišićni, plućni, gastrointestinalni razvoj.Ima zaštitnu ulogu od infekcije i predstavlja rezervoar tečnosti i nutrijenata što je neophodno za razvitak ploda.Pod normalnim okolnostima plod guta plodovu vodu, to je jedan od načina eliminisanja.Plod diše preko gasova koji putem krvi stižu iz pupčane vrpce.Sa razvitkom trudnoće raste i količina plodove vode:
U 10. nedelji trudnoće iznosi 25 ml. izmedju 18-20. nedelji trudnoće oko 500 ml. najveću količinu dostiže oko 34. nedelje trudnoće iznosi oko 800 ml.Pred sam porodjaj koji je u terinu iznos plodove vode oko 200-300 ml.Količina plodove vode kod normalne trudnoće  ne treba da bude ni povećana, niti smanjena.
Plodova voda je sterilna sastoji se od vode, šećera, belančevina, natrijuma, kalijuma, elemenata mekonijuma (sadržaj creva ploda), sluzokoža ploda, gromoljice od tzv. sirastog namaza-verniks što obmotava plod.Plodova voda se stalno menja preko unutrašnje opne neprekidno resorbuje, ali aktivnošću ćelija opni stalno se obnavlja održavajući koncentraciju i količinu koji odgovara starosti trudnoće.

POSTAVI ODGOVOR