Proširene vene u trudnoći

0
248

prosirene-vene-u-trudnociNapredovanjem trudnoće, uvećana materica vrši pritisak na trbušne vene i glavne ogranke.Pri kraju trudnoće dolazi do venske staze u donjim delovima tela trudnice, naročito u donjim ekstremitetima.Usporenoj cirkulaciji u donjim delovima tela i perpunjenosti njihovih krvnih sudova, doprinosi povećan krvni volumen u organizmu.

Simptomatologija:
Manifestuje se otocima na nogama, potkolenicama i stopalima.Kasnije može da se javlja poremećaj na butinama, pubisu i vagini.Osim toga zapaljenje se proširuje na zidove vene i pojavljuju se hemoroidi-šuljevi.

Lečenje:
Trudnica kod proširenih vena na potkolenicama treba da uvija noge zavojem pre ustajanja.Nošenje gumenih, elastičnih čarapa.Što više odmaranje, ležanje, i manje kretanje.Osim odmora u horizontalnom položaju sa podignutim nogama je najefikasnija terapija kod proširenih vena za vreme trudnoće.

Sa izraženim hemoroidima u toku trudnoće treba voditi računa na redovnu svakidašnju mekšu stolicu, izbegavati začinjena i masna jela.Dobra nega-higijena anusa i u slučaju zapaljenja hemoroidalnih proširenih vena terapija se sprovodi kao i van trudnoće.

POSTAVI ODGOVOR