Prehrana koja učvršćuje kapilare

0
273

Prehrana koja učvršćuje kapilareZa jačanje kapilara tijekom trudnoće dobro je jesti mnogo voća i svježeg povrća. Posebice valja dati prednost raznolikim bojama plavo-ljubičastog kao što su borovnica, šumsko voće, patlidžan i namirnicama bogatima vitaminom C, kao što su kivi, južno voće, špinat i rajčica.
Kod nekih su žena stijenke kapilara (vrlo tanki sudovi) manje otporne pa su ponekad već tijekom prvih mjeseci trudnoće vidljive na površini kože. Hormonalne promjene koje se u ženinom organizmu događaju tijekom trudnoće čine stijenke kapilara manje napetima i gipkima.
Vrlo važnu ulogu u sprječavanju teškoća s cirkulacijom u ovim slučajevima ima raznolika prehrana, osobito bogata voćem i povrćem. Način prehrane pomaže održavanju kapilara gipkima tako što smanjuje zadržavanje tekućina u organizmu, a tijelo trudnice vrši manji pritisak na noge, čime se sprječava pojava pucanja stijenka, odnosno uočljivost kapilara, a isto i celulita.

Trudnoća povećava tegobe
Ukoliko dođe do pucanja rubnih krvnih žila, odnosno kapilara, pojavit će se vidljive vene koje su u ozbiljnijim slučajevima proširene. Ova je tegoba tijekom devet mjeseci trudnoće dosta česta. Dva su glavna uzroka:

Obujam maternice
Postupan rast obujma i veličine maternice uzrok je povećanoj težini tijela koja opterećuje noge i pravi smetnje venskoj cirkulaciji. ženin trbuh pritišće sustav krvotoka donjeg dijela tijela, odnosno vene koje idu od nogu prema gore te se usporava tijek krvi s rubnog područja prema srcu. To znači da krv u venama nogu ostaje duže vrijeme (venski zastoj) i tjelesne tekućine ostaju duže u tkivu te tako nastaju otekline gležnjeva i drugih zglobova, proširene vene i celulit.

Hormonalne promjene
U trudnoći ženino tijelo doživljava burne hormonalne promjene, posebice se to odnosi na povećanje estrogena i progesterona u krvi. Oni djeluju na smanjenje propusnosti krvnih žila čineći ih “opuštenima”, odnosno manje napetima i gipkima, a takve stijenke kapilara lakše propuštaju tekućine, što je prvi uzrok natečenosti. K tome, hormoni dodatno proširuju žile pa je tijek krvi još sporiji i na koži se pojavljuju kapilare, vanjski znak proširenja žila ispod kože.

POSTAVI ODGOVOR