Epiduralna anestezija

0
660

Epiduralna anestezijaEpiduralna anestezija spada u neuroaksijalnu tehniku sa različitim mogućnostima aplikacije lokalnog anestetika.Epiduralna blokada može da se koristi kod operativnog zahvata, hroničnog bola, postoperativne kontrole i najčešće kod bezbolnog porodjaja.
Tehnika se izvodi na epiduralnom prostoru gde se aplikuje lokalni anestetik pomoću epiduralnog katetera.Jeden deo katetera je u epiduralnom prostoru, dok kroz drugog se aplikuje anestetik preko ramena pacijenta.Na taj način komotno može da leži na ledjima u krevetu.Aplikacija anestetika se vrši u odredjenom vremenskom intervalu, ili kontinuirano putem pumpe.
Prednosti su: otklanja bol u toku porodjaja.Doza se prilagodjava za mogućnosti carskog reza, nema uticaja na plod i omogućuje kretanje pacijenta i da bude prisebna za vreme poroda.
Za epiduralnu anesteziju treba uraditi sledeće biohemijske analize: KKS, vreme krvarenja i koagulacije.
Kada se daje epiduralna anestezija? saradnja anesteziologa i akušera odredjuje davanje epiduralne anestezije, nastankom kontrakcije dva do tri minuta, kada je cerviks otvoren 3-5 cm i puknut vodenjak.Usled jakih kontrakcija koje su sinhronizovane daje se anestetik ali kateter može da se postavi ranije.Treba napomenuti da je epiduralna anestezija može se primenjivati kod prirodnog porodjaja, ali i u slučaju carskog reza.
Davanje epiduralne anestezije je kontraindikovano:kod žena koji imaju nizak krvni pritisak, poremećaj krvarenja, koagulacije, infekcije kože, ili su alergični na lokalni anestetik.Težak kardiovaskularni poremećaj, povreda kičme, tromboza.
Moguće su i komplikacije epiduralne anestezije zato treba sačekati bar 20 minuta dok lek deluje.Može da produži trajanje porodjaja.Delimično retke komplikacije su retencija urina koji prestaje nakon dejstva lokalnog anestetika.Pacijent može izgubiti osećaj u nogama.Zbog anestezije moguća je temperatura, glavobolja.Vrlo je retkost oštećenje živaca ili infekcije.Narkotik može izazvati mučninu ili svrab kože.Zatim hipotenziju-pad krvnog pritiska zbog pada simpatičkog tonusa.Zahteva agresivnu terapiju infuziju i oksigenoterapiju.

POSTAVI ODGOVOR