Indukcija pobačaja

0
722

Indukcija-pobačajaIzazivanje pobačaja ili porođaja u II ili III trimestru uvek se izvodi pomoću lekova. Pomoćna metoda u ovoj akušerskoj operaciji je dilatacija grlića materice pomoću dilatatora, balon katetera ili osmotskih dilatatora, kako bi se izazivanje pobačaja olakšalo i smanjile komplikacije. Lekovi sa kojima se izaziva pobačaj :
Instilacija. U gestacijski  mešak  ubacuje (instilira) se hipertoni rastvor soli, koja ima zadatak da kao slaniji rastvor, od okoline privuče vodu, koja ga razblažuje ali ujedno povećava pritisak u materičnoj duplji i tako se izazivaju kontrakcije materice.
Prostaglandini. Izazivaju sazrevanje grlića i materične kontrakcije. Apliciraju se u vaginu ili grlić u obliku gela ili tableta.
Uterotonici. Lekovi koji izazivaju materične kontrakcije. Intravenski se daje Syntocinon u određenoj dozaži koja pokreće kontrakcije materice.
Ove metode se kombinuju kako bi operacija bila uspešnija i kako bi se smanjio rizik od komplikacija, kao što su krvarenje iz materice ili infekcija majke. Tokom ove procedure mogu se trudnici davati lekovi protiv bolova.

Šta vas očekuje posle pobačaja?
Oporavak obuhvata:
Iregularno ili oskudno krvarenje iz materice – traje oko 2 nedelje.
Krvarenje sa koagulumima krvi – traje nekoliko sati posle pobačaja, najviše nekoliko dana.
Emocionalna reakcija je odložena i stiže ženu za dve do tri nedelje.
Posle samog pobačaja:
Antibiotici se daju da se spreči infekcija.
Obavezan odmor od nekoliko dana, a redovnim aktivnostima se žena vraća u zavisnosti od toga kako se oseća.Mogu se davati analgetici, lekovi protiv bolova.
Nema seksualnih odnosa, najmanje 7 dana posle pobačaja ili duže, u zavisnosti od saveta vašeg ginekologa.
Obavezna je zaštita od neželjene trudnoće. Koristi se kondom ili hemijska kontracepcija, kao što je Pharmatex u prvih mesed dana. Kasnije može da se koristi IUD, kao što je Mirena, ili antibebi pilule, kao što je Yazz
Rizici intervencije
Kod instilacije:
Incidentni prelazak slanog rastvora u majčin krvotok
Povreda materice prilikom prolaska igle kroz matericu
Infekcija
Obilno krvarenje
Kod aplikacije prostaglandina u vaginu i intravenske indukcije:
Obilno krvarenja
Jake kontrakcije i bol
Ruptura materice, posebno ukoliko je na njoj ožiljka od prethodne operacije.

POSTAVI ODGOVOR