Holestaza u trudnoći

0
103

Holestaza u trudnoćiRadi se o usporenom oticanju žuči iz žučne kese ili iz žučnih kanala, kada se protok žuči uspori i izaziva nagomilavanje žučne kiseline u jetri, odlazi u krvotok i nastaje svrab.Dobija se samo za vreme trudnoće u poslednjem trimestru trudnoće, kada su hormoni u svom vrhuncu.Nestaje posle par dana nakon porodjaja.
Simptoimi su sledeći: svrab na rukama i nogama, tamna boja urina, stolica je svetlija, iscrpljenost, umor je prisutan zatim gubitak apetita ponekad i depresija.Zatim žutica, mučnina i povraćanje i žute beonjače.Najčešće obolevaju trudnice koje su imale ranije oštećenje jetre ili žuči.
Radi se kompletna analiza krvi, žučne kiseline, bilirubin.Bolest treba otkriti na vreme jer povećava se rizik od preranog porodjaja ili oštećenja ploda, kao i unutrašnje krvarenje majke.
Daju se vitamini K zbog koagulacije krvi, čime se smanjuje rizik od krvarenja tokom porodjaja.Porodjaj treba ranije uraditi već u 37. nedelji trudnoće carskim rezom.
Lečenje se sprovodi kremovima protiv svraba sa kortikosteroidima.Lekovi za smanjenje koncentracije žučne kiseline daje se vitamin K za sprečavanje krvarenja na porodjaju zatim hladne kupke za usporavanje krvarenja.

POSTAVI ODGOVOR