Zdrave namirnice u trudnoći

0
96

Zdrave namirnice u trudnoćiZa vreme trudnoće treba obratiti pažnju na zdravu ishranu.Kvalitetna i zdrava hrana omogućuju da budete zdravi, a bit će od koristi i za plod.To bi začilo da je zdravo povrće prvenstveno:
-brokoli jer sadrži A i C vitamina mnogo kalijuma i antioksidansa.
-karfiol je vrlo cenjen jer sadrži puno C vitamina, dosta minerala naročito kalijuma i indola.
-paradajz je pun A i C vitamina reguliše nivo šećera, smanjuje stres i pomaže kod glavobolje.Sadrži likopen jedan od najačih antioksidanta bogat je vitaminom B, E, sadrži puno gvoždja, kalijuma, mangana, bakra.Poboljšava probavu, snižava holesterol i trigliceride.
-paprika sadrži puno A, B, C, E vitamina, šećera, belančevina, mineralnih soli kalijuma gvoždja, fosfor, eterična ulja, beta karotena, cinka, selena, saharoze i glukoze, folnu kiselinu i alkaloid, kapsacin.
-jagode vrlo su ukusne, sadrži puno A, C, K vitamina.Odlični su za pročišćavanje organizma i u borbi protiv zamora.Zovu ga kraljicom proleća.Sadrži biljne fenole, antioksidansa, folata, nijacina, i dosta minerala od toga kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvoždja, cinka i mangana.
-banane izvrsna užina ne opterećuje stomak.Sadrži fruktozu, saharozu i glukozu, dosta vlakna i proteina-triptofan koji se pretvara u seratonin hormon sreće i zadovljstva.Od vitamina u malim količinama sadrži A i B vitamina.
-borovnica sadrži puno antioksidansa vitamina C, K, zatim vlakna, folnu kiselinu.Zovu ga prirodni izvor gvoždja.Sadrži još fitohemikalije kao što je antocijanin, flavonoid, resveratol i tanin.Osim toga dosta minerala.
-nar sadrži puno A, B, C, E vitamina antioksidansa i kalijuma.Neophodan za borbu protiv anemije naročito u trudnoći.
-cedjeni sok od narandže bogat je ugljenim hidratima vitaminima C, B kompleks, minerala, flavonoida i antioksidansa.
-kiwi je bez holesterola, masti i šećera.Veliki izvor C i K vitamina, bogat antioksidansima, sadrži enzime, fenolna jedinjenja i prirodne šećere.
-badem pun je nezasićehih masti, značajan je za razvoj ploda.Ima najmanje kalorije od orašastih plodova sa najvećem količinom kalcijum, bogat je sa E vitaminom.
-musli odličan izvor vlakna, koji pomaže rad creva, celog su zrna različitih žitarica.Sadrži vitamin B, folnu kiselinu i dosta minerala.
-integralni hleb je od celog zrna žitarica, izvor vlakna.Sadrži B kompleks vitamina, dosta minerala, ugljene hidrate malo masti i belančevine.
-jaja veliki izvor proteina, amino kiselina, visoke količine B kompleks vitamina i D.Sadrži još antioksidansa, luteina, zeoksantina koji poboljšava vid osim toga nalazi se i holin.
-losos sadrži Omega 3 masnih kiselina trudnica treba da konzumira i druge morske ribe bar 2 X nedeljno.Sadrži A, B kompleks i E vitamin i puno minerala.
-spanać osim vitamina i minerala ima antioksidativno svojstvo.Zadovoljava jednu trećinu dnevnog iznosa gvoždja.Sadrži A,C, K vitamina, folnu kiselinu i dosta magnezijuma.

POSTAVI ODGOVOR