Trombofilija u trudnoći

0
82

Trombofilija u trudnoći

Trombofilija je stanje pojačanog zgrušavanja (koagulacije) krvi, koji može izazvati trombozu.U trudnoći može izazvati ozbiljan problem, zato je potrebno česta analiza krvne slike.Ugrušci krvi mogu se formirati u arterijama ili venama.
Arterije su krvni sudovi koji dobijaju krv iz srca i sprovode se do raznih organa i tkiva.
Vene su krvni sudovi koji dovode krv u srce iz tela.Kada nastaje tromb u veni to je venska tromboza.Simptomi su različiti počinje sa oticanjem noge, problemi sa disanjem, bol u grudima, glavobolje, stomačni problemi.Ugrušak krvi može da se javi na mozgu, crevu ili jetri.
Arterijska tromboza predstavlja postojanje krvnog ugruška u arteriji.Zavisi u koju arteriju utiče krvni ugrušak jer može izazvati moždani ili srčani udar zatim probleme sa placentom u toku trudnoće.
Ako je već dijagnostifikovana trombofilija pod nazivom-antifosfolipidni sindrom APS postoji verovatnoća komplikacije tokom trudnoće:
-slab rast ploda u materici
-insuficijencija posteljice (plod dobija manju hranu i kiseonika koliko bi trebalo).
-Preeklampsija je stanje kada trudnica ima visok krvni pritisak i znaci na nepravilnost rada bubrega, jetre.Pojava belančevina u mokraći, jake glavobolje.
-prevremeni porodjaj rodjenje bebe pre 37. nedelje trudnoće
-pobačaj-kada plod ugine u materici pre 20. nedelje trudnoće
-mrtvorodjenost
Trombofilija se dijagnostfikuje testovima krvi.Testovi se rade u dve faze.Prva faza je osnova zgrušavanja krvi, zatim uzima se druga faza za dalju analizu.Rezultat analizira hematolog, koji odlučuje za terapiju.
Nakon utvrdjivanja trombofilije propisuju se Aspirin 50-100 mg dnevno, ili niskomolekularnim heparinom injekcije koje se primaju svakodnevno tokom čitave trudnoće i šest nedelja nakon porodjaja.
Lečenje trombofilije:
Kod blažeg oblika lečenje nije potrebno.Uzima se u oblik razni faktori:
-od tipa trombofilije
-od starosti trudnice, težine i načina života
-da li je pacijent imao pre ugruške
Jedan od vida terapije je niska doza Aspirina koji inhibira dejstvo trombocita.Antikoagulantni tretman Varfarin tablete ili injekcije Heparina koji deluje momentalno i vrlo je siguran u trudnoći.

POSTAVI ODGOVOR