Preeklampsija

0
254

preeklampsijaTo je stanje koje prethodi pojavi eklampsije.Preeklampsija se ispoljava u dva oblika: umeren i težak oblik.Karakteriše znatno povišen krvni pritisak.
Sistolni pritisak se povećava od 140-160 mmHg, a Dijastolni se kreće izmedju 90-110 mmHg.Proteinurija je slabo izražena i mogu postojati mali otoci oko članka na nogama.Diureza i specifična težina mokraće su normalne vrednosti.
Težak oblik Preeklampsije se karakteriše izraženom arterijskom hipertenzijom sistolni pritisak je veći od 160 mmHg, a dijastolni veći od 110 mmHg.Izražena proteiurija, smanjena diureza i javlja se oligurija.Trudnica povraća ima glavobolju, poremećaj vida, otoci na nogama, licu, donjim partijama tela.Ako se u tom stadijumu ne pomaže može se doći do pojave pravih eklamptičkih napada.Čim se otkrije povećanje povišenje krvnog pritiska praćeno proteinurijom, izraženim otocima trudnicu treba hospitalizovati.
Iz ishrane treba izbaciti jedno vreme so, masti, i proteine.Kod težih slučajeva trudnici dati dan-dva samo voće.Svakodnevno kontrolisati telesnu težinu, meriti diurezu, pratiti albuminuriju.Kod izraženih otoka može se dati blagi diuretik i regulisati hipertenziju.
Dalje trudnicu treba hraniti sa hipokalorijskom hranom u kojoj će količine belančevine zavisiti od postojanje proteinurije.Pravilno sprovedena terapija obično ubrzo dovodi do poboljšanja, koja dozvoljava veću slobodu u ishrani i isključuju se i pojedini medikamenti iz terapije.Trudnicu koja je imala simptome preeklampsije treba držati pod kontrolom lekara sve do porodjaja, čak i ako simptomi znatno popuste.

POSTAVI ODGOVOR