Eklampsija

0
249

eklampsijaEklampsija se najčešće javlja pri kraju trudnoće, ili u toku porodjaja.Može da nastaje ako se stanje preeklampsije ne zaustavi.Prelaz preeklampsije u eklampsiju se ispoljava pojavom konvulzija kloničkih i toničkih grčeva, koji se završavaju pojavom kome.
Eklampsija je najteži oblik graviditetnih toksikoza.Obično se javlja kod prvorotki.Zapaženo je da najviše obolevaju trudnice u čijoj su ishrani zastupljene masti, životinjskog porekla, zatim gde je slaba kontrola trudnice u toku trudnoće. U većim gradovima gde je savetovalište za trudnice organizovana i efikasno sprovodjena, kontrola trudnice na najvećem nivou, tu je retka pojava ove  bolesti.
Simptomatologija:
Pre izbijanja pravog eklamptičkog napada, žena se žali na glavobolju, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima, i opštu slabost.Pojava oligurija do anurije, albuminurija je vrlo izražena. Trudnica je otečena u licu nogama.Održava se povišen krvni pritisak.posle nekog nadražaja ili bez njega dobija eklamptički napad. Gubi svest uz pojavu toničnih i kloničnih grčeva  njenih mišića, naročito na licu i ekstremitetima.Na licu žene se vide najrazličitije grimase sa kolutanjem očiju, pored toga bacaka  ruke i noge.U toničnom grču učestvuju trbušni i torakalni mišići, dijafragma i ledjni mišići.Trudnica je u opistotonusu, zadržava disanje i pomodri.Tonične kontrakcije traju oko pola minute, po popuštanju grčeva,prodiše i posle nekoliko uzdisaja, lividitet isčezava i polako koža i vidljiva sluzokoža dobija normalnu boju.Posle  eklamptičkih napada se smiruje, grčevi prestaju jedno vreme je još u polusvesti pa se probudi, pri čemu se ničega ne seća.Posle kratkih pauza može se ponoviti eklamptički napad i to po više puta na dan.Kod najtežeg stanja tzv.status eklamptikus žena se uopšte  ne vraća svesti, već se smenjuje napad za napadom.Ovo stanje je veoma opasna i prognoza je loša.
Prevencija eklampsije:
Sastoji se u dobro organizovanoj službi za kontrolu trudnice.Sprovodi se u savetovalištu za trudnice, ali ako ne postoji kontrolu obavlja lekar ili babica.Trudnicu ili porodilju  sa eklampsijom uvek treba hospitalizovati.meriti krvni pritisak, diurezu, odredjivati količinu belančevina u mokraći, meriti telesnu težinu, ograničiti unošenje tečnosti, dati čaj i voćnu dijetu.
Konsultovati sa oftalmologom, zbog kontrole očnog dna-fundus.Zatim u vidu infuzija odrediti terapiju parenteralno. Rešiti pojavu visokog krvnog pritiska i dijarezu, i belančevine u mokraći i smanjiti edeme.Ograničenje natrijuma u hrani zavisi od arterijske hipertenzije i edema.

POSTAVI ODGOVOR