Rana Trudnoća

0
240

rana_trudnoćaOvulacija  i menstruacija su prestale, menstruacioni ciklus je zamenjen ciklusom trudnoće.Prestanak menstruacije je glavni znak trudnoće, pod uslovom da su one prethodno bile normalne, kako po dužini, tako i po drugim osobinama.U principu trudna žena nema menstruaciju i svako krvarenje iziskuje posebno ispitivanje radi utvrđivanja uzroka.Menstruacija može izostati zbog hormonskog poremećaja, ili neki drugi organski uzroci.
Rana trudnoća-prisustvo ploda već prouzrokuje opšte promene u organizmu majke.To su subjektivne tegobe koje se pojavljuju krajem prvog meseca a prestaju tokom četvrtog.
Digestivni poremećaji su najčešći kao što je muka, povraćanje, promenjen apetit, pojačano lučenje pljuvačke, zatvor.
Nervni poremećaji su manje izražene promena emotivnosti, razdražljivost, pospanost, umor, gađenje ili posebne želje.
Urinarni poremećaji se sastoje u češćem mokrenju bez tegoba.
Osećaj nadutosti napetosti je česta pojava promenjena metabolizam vode što prouzrokuje povećanu težinu tela, nekad i napetost dojke.
Razvoj oplođenog jajeta povlači za sobom promene na materici i dojkama.Dojke se uvećavaju, venska mreža se ocrtava na koži, areola bradavice postaje jače pigmentisana, ispupčenija.
Oko bradavice se jače izražavaju tzv.Mongomerijeve kvržice.
Promene na materici mogu se utvrditi vaginalnim pregledom. Zapaža se uvećana materica, meka okruglasta koja se na mehanički nadražaj kontrahuje.

POSTAVI ODGOVOR