Prva pomoć kod gušenja progutanom hranom ili predmetom

0
134

Prva pomoć kod gušenjaUglavnom svaka majka doživi prilikom hranjenja da se dete zagrcne od neke hrane što zavisi od uzrasta.Može biti da se dete zagrcne ili mu hrana ode u krivi kanal.Tada se nema vremena za čekanja, brzo treba reagovati.
Prva pomoć:dete treba položiti na stomak preko kolena tako da mu glava i ledja visi prema dole i nekoliko puta dlanom udarati po gornjem delu ledja.Detetove kosti su elastični i ne treba se bojati da ćemo slomiti kost.Ako sa ovom metodom se ne uspe da progutani sadržaj izadje treba primeniti Heimlichovim hvatanjem.
Heimlichovo hvatanje za dete do godinu dana
Izvodi se na jednostavan način, bebu treba staviti na ledja i vršiti pritisak nekoliko puta na tačku ispod vrha prsne kostiju.Ukoliko se ne uspe ponovo treba bebu staviti na vaša kolena i položiti glavom prema dole.
Heimlichovo hvatanje deteta starija od godinu dana
Treba stati iza detetovog ledja, obgrliti ga i vršiti nagle pritiske na gornji deo trbuha i tako će strano telo izbaciti.
Ako imate malo dete pripaziti na sledeće stvari:na delove igračaka, lego kockice, bombonice, semenke, oraščiće, puknute balončiće, papirne maramice, komadići papira, dugme, končiće, sitne pare, igle, lekove.

POSTAVI ODGOVOR