Askarioza

0
386

Zarazne bolesti

Definicija

Infekcija uzrokovana crvom, Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim crijevne smetnje.

Opis bolesti

Ovo je najčešća crijevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima. Pretpostavlja se da je na svijetu zaraženo oko milijardu ljudi, od kojih će svake godine umrijeti otprilike 20000.
Najčešće je nalazimo na područjima gdje je loša osobna higijena i loši sanitarni uvjeti, ili gdje se ljudske fekalije koriste za gnojenje tla. Infekcija nastaje pri konzumiranju hrane ili pića zagađenog malim okruglim jajašcima.
Iz jajašca u dvanaesniku izlaze ličinke koje se probijaju kroz stjenku tankog crijeva i putuju krvotokom do srca i pluća. Penju se bronhalnim stablom do ždrijela gdje se ponovno progutaju i vraćaju u tanko crijevo. Tu se tek razvijaju u odrasle crve. Razvojni ciklus je završen za oko 2 mjeseca. Odrasli crvi žive u crijevu gdje legu jajašca koja se izlučuju stolicom. Odrasli crvi mogu živjeti 6-12 mjeseci.

Rizični faktori

Infekcija je moguća u svim dobnim skupinama, no djeca su češće zahvaćena, tj. imaju više kliničkih simptoma bolesti.
Osobe koje jedu neoprano i nekuhano povrće u područjima gdje se ljudski izmet koristi kao gnojivo su u najrizičnijoj skupini.

Simptomi

Prolaskom ličinki kroz pluća larve mogu izazvati simptome „verminozne pneumonije“, tzv. Löfflerov sindrom (eozinofilna pneumonija).
Odrasli crvi uzrokuju obično probavne smetnje. No, ne mora biti prisutan niti jedan simptom od najčešćih ovdje navedenih:
* crvi u stolici
* povraćanje crva
* izlazak odraslog crva kroz usta ili nos
* malo povišena tjelesna temperatura ili blaga vrućica
* kašalj
* krvavi iskašljaj
* sviranje u prsima
* nedostatak zraka
* kožni osip
* povraćanje
* bol u trbuhu
Čak i umjerene infekcije u djece uzrokuju pothranjenost ili malnutriciju. Djeca imaju slabi apetit, ali nije poznato zašto do toga dolazi.

Koje pretrage može napraviti liječnik?

Dijagnoza se postavlja nalazom karakterističnih jajašaca u stolici. Ponekad se odrasli crvi izbace stolicom ili povraćanjem, a ličinke se mogu naći u iskašljaju.
Povećan broj eozinofila u krvi (eozinofilija) značajna je u vrijeme kada ličinke prolaze kroz pluća, a kasnije se nalaz gubi.

Liječenje

Sve infekcije treba liječiti. Najvažnije je eliminirati crve lijekovima, tzv. antihelminticima. Lijekovi izbora su mebendazol i albendazol. Mebendazol se ne smije davati u trudnoći.

Komplikacije

Teške infekcije, osobito u djece, uzrokuju grčeve u trbuhu. Nakupina spletenih crva može dovesti do opstrukcije (začepljenja crijeva).
Ponekad se crvi mogu kretati i u drugim smjerovima, tzv. aberantno kretanje odraslih crva, i napraviti opstrukciju te izazvati sljedeće simptome: upalu žučnih vodova, upalu žučnjaka, jetreni apsces, upalu gušterače, slijepog crijeva. Ovo pokretanje može potaknuti vrućica.

Prevencija

Poboljšana sanitacija i higijena u zemljama u razvoju smanjit će rizik infekcije. U područjima gdje je askarioza jako česta preporuča se rutinska ili preventivna (profilaktička) primjena antihelmintika.
Izvor:prirucnikbolesti.blogger.ba

POSTAVI ODGOVOR