Drakunkulijaza

0
213

Drakunkulijaza je zarazno oboljenje izazivač nematoda (valjkasti crv).Čovek može da se inficira konzumiranjem vode, koja sadrži larve.Larve prelaze kroz  zid creva u obdominalnu šupljinu.
Posle sazrevanja prelaze u potkožno tkivo i prema povrvšini kože.Nakon godinu dana posle infekcije nematoda stvara mehur na koži na distalnim delovima donjih ekstremiteta, koji ruptuira.Kada ova lezija dodje u dodir sa vodom larve se oslobadjaju.

Klinička slika:

Nastaje nakon infekcije od godinu dana, pre nego što nematoda pojavi se na površini kože, javlja se temperatura, otok, bol gde će se crv izaći na površinu.Prvo se razvija mehur, koji je bolan i perforira se.Kada dodje u dodir sa vodom parazit ispušta mlečnu tečnost u spoljašnu sredinu, koji sadrži milione nezrele larve.Ukoliko je lezija već sekundarno inficirana gde nematoda izlazi veća je komplikovanija i nastaje ukočenost zglobova i otežano kretanje.Ponekad se javlja alergijska simptomatologija urtikarija, svrab po telu, respiratorni distres sindrom.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike dokaz uzročnika iz kožne lezije.

Lečenje:

Nema specifične terapije, iz rana se mora izvući nematoda na štapić svaki dan po nekoliko santimetara ili hirurškim putem odstraniti.

POSTAVI ODGOVOR