Brill Zinsserova bolest

0
385

Brill Zinsserova bolest označava pozni recidiv pegavca, javlja se kod osoba koji su pre nekoliko godina preboleli pegavac.Uzročnik je Rikecija Prowazeki, gram negativna bakterija, koji se razmnožava u živoj ćeliji.Čovek je rezervoar zaraze-rikecionoša.Infekcija se prenosi sa čoveka na čoveka, posredstvom čovečje vaši tela,(Pediculus humanis corporis).

Klinička slika:

Naglo počinje sa visokom temperaturom, bolovi u zglobovima, mišićima, glavobolja, nesanica traje od nedelju dana, za to vreme se razvija na koži makulozna ospa, koji se širi na grudima i ledja ali ne na donje ekstremitete.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, laboratorijske analize, izolacije rikecije iz krvi, sputuma, urina, likvora.U rutinskoj dijagnostici izolovanje se ne vrši, zbog velike infektivnosti ovih agensa tako da  izbor metoda je serološka reakcija Weil Felixova reakcija, RVK, reakcija aglutinacije, test indirektne imunoflorescencije.

Lečenje:

Se sastoji od kauzalne, simptomatske, higijensko dijetetskog režima.Kauzalna terapija sačinjava davanje antibiotika Tetraciklina, hloranfenikola.Nadoknada tečnosti vitamina, a kod težih oblika primena kortikosteroida.

POSTAVI ODGOVOR