Mediteranska pegava groznica

0
250

Mediteranska pegava groznicaMediteranska pegava groznica se javlja na Afričkim i Azijskim obalama Mediterana i na obalama Crnog Mora.Infekcija nastaje usled uboda krpelja, utrljavanje zaraženosti u oči, nos, sluznicu, oštećenu kožu.

Klinička slika:

Inkubacija traje oko nedelju dana, bez jasnih kliničkih znakova.Može da nastaje primarno oštećenje kože u vidu ulceracije, na mestu uboda krpelja sa temperaturom od nekoliko dana, malaksalošću , glavoboljom i pojavom osipa.Oporavak može da bude potpuna sa retkim posledicama.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, biohemijske analize, seroloških reakcija, Weil Felixova reakcija.

Lečenje:

Primenjuju se tetraciklini i kortikosteroidi uz simptomatsku terapiju.
Važna je prevencija od dezinsekcije ugroženih područja do pasivne imunizacije eksponiranih.
Važno je istaknuti u vezi krpelja:nakon što dospe na domaćina oko 6 sati traži mesto za hranjenje, dva sata buši kroz kožu.Potrebno je 10 sati da bi ta osoba bila zaražena.
Sve ovo govori da ima vremena za delovanje, pre nego što krpelj nekoga zarazi.Uvlačenjem krpelja u čarape, kroz pantalona ima vremena i produžavamo put kretanja takodje su važne kontrastne boje odeća.Ukoliko nosimo odeću svetlih boja.Ako se krpelj učvrstio u kožu, potrebno je što hitnije odstraniti, tako da rilci ne ostanu u koži.

POSTAVI ODGOVOR